$type=ticker$cols=4

$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$show=home

Σ. Φάμελλος: Από την ταφή των απορριμάτων και τα πρόστιμα, στον νέο εθνικό σχεδιασμό με τη διαλογή στην πηγή

«Η χώρα μας περνάει από την περίοδο της ταφής και των προστίμων στην περίοδο του νέου εθνικού σχεδιασμού με τη διαλογή στην πηγή» τόνισε...

«Η χώρα μας περνάει από την περίοδο της ταφής και των προστίμων στην περίοδο του νέου εθνικού σχεδιασμού με τη διαλογή στην πηγή» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε ομιλία του στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση βράβευσης των τριάντα πιο ενεργών επιχειρήσεων της πόλης που πήραν μέρος σε δράση ανακύκλωσης γυαλιού.
Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι ο νέος σχεδιασμός που εγκρίθηκε πέρυσι, «ενσωματώνει τις βασικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τη λογική της διαλογής στην πηγή» και προωθεί τη διαχείριση αποβλήτων, με ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών «τουλάχιστον στο 50%, κοντά στο σημείο παραγωγής».
«Η χώρα μας βρίσκεται στο μισό των στόχων που έχει θέσει απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική. Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τα αποτελέσματα μέχρι το 2020» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι πρέπει ως χώρα «να κλείσουμε οριστικά την πόρτα» στην εποχή «των περιβαλλοντικών προστίμων». «Η χώρα μας έχει πληρώσει για ανεξέλεγκτες χωματερές και απόβλητα πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια περίοδο, δε δικαιούμασταν να χάνουμε πόρους δημοσιονομικούς, αλλά πρέπει να κερδίζουμε» πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «αυτή την περίοδο εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων, ώστε όλες οι ροές να είναι καταγεγραμμένες», ενώ μέσα από το «εθνικό μητρώο παραγωγών» ανιχνεύεται και η ευθύνη του καθενός «από εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για την ανακύκλωση των απορριμμάτων που δημιουργούν κι αυτοί οι πόροι να επιστρέφουν στην αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία».
Ο κ. Φάμελλος εστίασε εκτός από το άμεσο περιβαλλοντικό όφελος και στην οικονομική διάσταση της ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι από τους υλικούς πόρους που προκύπτουν από τα απόβλητα ενισχύεται η κυκλική οικονομία, τονώνεται η οικονομική δραστηριότητα και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενώ αντιμετωπίζονται φαινόμενα παραοικονομίας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής από τους φόρους ανακύκλωσης.
«Αρκεί να σας πω ότι το 80% του περιβαλλοντικού εγκλήματος στη χώρα μας είναι συνδεδεμένο με το οικονομικό έγκλημα» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε :
«Από όλες τις συσκευασίες που συλλέγουν οι παραγωγοί τους και οι έμποροί τους, πόρους από εμάς τους καταναλωτές για να τους αποδώσουν στα συστήματα, υπολογίζουμε ότι ένα ποσοστό περίπου 40% δεν καταλήγει στην ανακύκλωση, δεν εισέρχεται στην οικονομία, δε δημιουργεί ανακύκλωση και δεν προστατεύει το περιβάλλον».
«Έχουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο, που έχει πολύ έντονα τη διαλογή στην πηγή (ανακυκλώσιμων υλικών), που φθάνει μέχρι 50% και μέσα στο 2017 θα υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις σε όλους τους δήμους» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα υλοποιείται και το έργο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, δηλαδή, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ τα έργα επεξεργασίας για το υπόλοιπο τμήμα των απορριμμάτων». Επεσήμανε ότι μέσα στο 2017, οι δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για τα έργα επεξεργασίας, για το υπόλοιπο 50%, μέσα από τους ΦΟΣΔΑ, με πόρους από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, αλλά ταυτόχρονα, «πρέπει στα όρια του ο κάθε δήμος, με βάση το δικό του σχέδιο, να εφαρμόσει τη διαλογή στην πηγή» και «να έχει μέσα στο 2017 το διακριτό, διαφορετικό ρεύμα» των οργανικών υλικών, που θα συνδεθεί και με κανονισμούς καθαριότητας και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Έτσι ένα πάρα πολύ μικρό τμήμα θα μένει για επεξεργασία ή για ταφή και έτσι οι δήμοι και οι πολίτες δε θα βαρύνονται με το τέλος ταφής, που είναι το κόστος, το πρόστιμο που πληρώνουν οι κοινωνίες μας αν δεν ανακυκλώνουν και δεν κάνουν διαλογή στην πηγή» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

Η δράση ανακύκλωσης γυαλιού με τις βραβευμένες επιχειρήσεις υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και διήρκεσε περίπου ένα δίμηνο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι είναι ανάγκη οι πολίτες και οι επαγγελματίες να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια ανακύκλωσης, συμπληρώνοντας ότι «το μεγαλύτερο υλικό ανακύκλωσης θα μπορεί να μειώσει και τα δημοτικά τέλη», αφού τα ανακυκλωμένα υλικά είναι «ένα πρόσθετο έσοδο για το δήμο».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 κώδωνες γυαλιού» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, επισημαίνοντας ότι «σκοπός είναι μέσα στο 2017, να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, σε όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης».

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, είναι αυξημένα και το 2016 για πέμπτη συνεχή χρονιά, τόσο στον κώδωνα (γυαλιού) όσο και στον μπλε κάδο, και δείχνει ότι η συμμετοχή είναι μεγάλη και στον οικιακό τομέα» είπε ο υπεύθυνος τμήματος μάρκετινγκ και επικοινωνίας με ΟΤΑ, της ΕΕΑΑ, Δημήτρης Παπασωτηρίο

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ,79,ΑΘΛΗΤΙΚΑ,72,ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,6,ΑΡΓΟΛΙΔΑ,3108,ΑΡΓΟΣ,866,ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ,155,ΑΡΚΑΔΙΑ,753,ΑΤΑΞΙΝΟΜΗΤΑ,9,ΑΧΑΙΑ,64,ΑΧΑΪΑ,124,ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ,4,ΓΑΛΑΤΑΣ-ΠΟΡΟΣ,8,Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές,22,ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ,1,ΕΘΝΙΚΑ,4,ΕΙΔΗΣΕΙΣ,56,ΕΙΚΟΝΕΣ,1,ΕΛΛΑΔΑ,452,ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ,121,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,7,ΕΡΜΙΟΝΗ,32,ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ,250,ΕΥΡΩΠΗ,11,ΗΛΕΙΑ,56,ΚΑΙΡΟΣ,4,ΚΑΛΑΜΑΤΑ,4,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,360,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΘΑΛ. ΣΠΟΡ,1,ΚΟΡΙΝΘΙΑ,246,ΚΟΡΙΝΘΟΣ,293,ΚΟΡΙΝΘΟΣ.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,3,ΚΟΣΜΟΣ,56,ΚΥΠΡΟΣ,2,ΛΑΚΩΝΙΑ,537,ΛΑΚΩΝΙΑ.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,6,ΜΕΘΑΝΑ,2,ΜΕΣΣΗΝΙΑ,662,ΜΕΣΣΗΝΙΑ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,8,ΜΕΣΣΗΝΝΙΑ,4,ΜΠΑΣΚΕΤ-ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ,3,ΝΑΥΠΛΙΟ,1293,ΝΑΥΠΛΙΟ<ΑΡΓΟΛΙΔΑ,1,ΝΑΥΠΛΛΙΟ,1,ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,529,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,87,ΠΑΙΔΕΙΑ,1,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ,176,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,28,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ,66,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,218,ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,11,ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ,1,ΠΟΛΙΤΙΗ,2,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,555,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,1,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,592,Πόλο,1,ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ,110,ΣΠΕΤΣΕΣ,7,ΣΠΟΡ,8,Στίβος,6,ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ,3,ΤΕΛΕΥΑΤΑΙΑ ΝΕΑ,1,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,11,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,22,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,4171,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝΕΑ,1,ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ,7,ΤΕΛΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,12,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,62,ΤΡΙΠΟΛΗ,8,ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ,7,ΥΓΕΙΑ,36,ΥΔΡΑ,57,ΧΑΝΤΜΠΟΛ,1,AUTO-MOTO,15,AXAIA,5,Superleague,1,VIDEO,38,
ltr
item
Arena News: Σ. Φάμελλος: Από την ταφή των απορριμάτων και τα πρόστιμα, στον νέο εθνικό σχεδιασμό με τη διαλογή στην πηγή
Σ. Φάμελλος: Από την ταφή των απορριμάτων και τα πρόστιμα, στον νέο εθνικό σχεδιασμό με τη διαλογή στην πηγή
https://1.bp.blogspot.com/-T-2htIvXUgI/WLC0gYWjjoI/AAAAAAAAUlg/_Bo9S5iRHiswaZdpkJ2qXtK5GGiYF2OfACLcB/s640/fam1_5-640x358.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-T-2htIvXUgI/WLC0gYWjjoI/AAAAAAAAUlg/_Bo9S5iRHiswaZdpkJ2qXtK5GGiYF2OfACLcB/s72-c/fam1_5-640x358.jpg
Arena News
http://www.arenanews.gr/2017/02/blog-post_225.html
http://www.arenanews.gr/
http://www.arenanews.gr/
http://www.arenanews.gr/2017/02/blog-post_225.html
true
4269035019219870889
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Διαβάστε περισσότερα. ... Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy