ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

Γ. Ανδριανός (Βουλευτής Ν.Δ. Αργολίδας): " Η παιδεία απαιτεί συνεννόηση και μακροπρόθεσμη στρατηγική"Ανδριανός στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: Η απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης και το περιεχόμενο επιμέρους διατάξεων καταδεικνύουν στην καλύτερη περίπτωση προχειρότητα και στην χειρότερη σκοπιμότητα.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, την Εθνική Βιβλιοθήκη και άλλα θέματα παιδείας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Συζητάμε σήμερα ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, καθώς πέρα από τα δύο κεντρικά υποτίθεται ζητήματα, το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και τα θέματα που αφορούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, έχουν προστεθεί διατάξεις που αφορούν και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την έρευνα, τη διά βίου μάθηση και την ειδική αγωγή.

Και υπάρχουν εξαρχής δύο σημαντικότατα προβλήματα επί της διαδικασίας, το έχουν αναφέρει όλοι οι συνάδελφοι: Αφενός, δεν μας πείσατε, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, για την επιλογή σας να φέρετε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε στην Επιτροπή, μόνο 2-3 ρυθμίσεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
Ίσα-ίσα, τόσο η απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης, παρά μόνο για τα δύο άρθρα που αφορούν το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, όσο και το περιεχόμενο κάποιων επιμέρους διατάξεων – ετερόκλιτες διατάξεις είπε πριν από λίγο η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος - καταδεικνύουν στην καλύτερη περίπτωση προχειρότητα και στην χειρότερη σκοπιμότητα.
Και είναι κρίμα, γιατί το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον μιλάμε για την παιδεία, έναν τομέα που κατ' εξοχήν απαιτεί την συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και την μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Εμείς βλέπουμε θετικά τόσο τις ρυθμίσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, όσο και αυτές που αφορούν την Εθνική Βιβλιοθήκη, και τις οποίες ψηφίζουμε, όπως και κάποιες άλλες, θετικές.
Στο πρώτο θέμα, είναι σημαντικό η πολιτεία να δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές, αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας Ελληνίδες και Έλληνες να πιστοποιήσουν με αξιοπιστία και χαμηλό κόστος τη γνώση ξένων γλωσσών.
Στο δεύτερο θέμα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, νομίζω πως όλοι είμαστε περήφανοι που αυτός ο εμβληματικός θεσμός για την γνώση, για την παιδεία και τον πολιτισμό μας, μπαίνει επιτέλους σε μια νέα εποχή. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προσέφερε στην ελληνική κοινωνία αυτό το στολίδι
Τώρα, με την παράδοση των εγκαταστάσεων στο κράτος, αναλαμβάνουμε συνολικά ένα τεράστιο στοίχημα: να αποδείξουμε ότι η ελληνική πολιτεία – και σκοπίμως δεν περιορίζω το ζήτημα στην εκάστοτε κυβέρνηση – είναι ικανή να διαχειριστεί με επιτυχία, με σεβασμό και αποτελεσματικότητα αυτή την σημαντική υποδομή. Πρέπει με άλλα λόγια να διαψεύσουμε όλους εκείνους που επισκεπτόμενοι το νέο αυτό κτήριο της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής έλεγαν “να το χαρούμε τώρα, γιατί με το που θα το αναλάβει το κράτος θα ρημάξει”.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID