$type=ticker$cols=4

$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$show=home

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη"

"Αυτό που μπορεί τώρα να γίνει, και όχι νωρίτερα από την έκδοση της ΚΥΑ, είναι η νομική προσβολή της και σε αυτό συμφωνούμε όλοι&quo..."Αυτό που μπορεί τώρα να γίνει, και όχι νωρίτερα από την έκδοση της ΚΥΑ, είναι η νομική προσβολή της και σε αυτό συμφωνούμε όλοι" τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, για το ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΕΑ στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και σημείωσε "εκτιμώ ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να βάλει και μυαλό στην Κυβέρνηση, γιατί ξέρουν το πρόβλημα, ξέρουν τις επιπτώσεις του προβλήματος και δεν πήραν μέτρα".
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ακόμη ότι "θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το επίπεδο ομοφωνίας που υπάρχει και να θέσουμε τους πάντες προ των ευθυνών τους για το ζήτημα αυτό. Δεν σας κρύβω άλλωστε ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη σύμπνοια και τον τρόπο που τοποθετήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης. Γιατί αναδείξατε το πρόβλημα, ως κοινό πρόβλημα".
Δεν είναι αληθές ότι δεν έχει ενημερωθεί η Κυβέρνηση, σημείωσε ακόμα ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στην τακτική της Κυβέρνησης να κερδίζει χρόνο, "αλλά αυτό απέβη εις βάρος της, γιατί εκβιάζεται πλέον από την απόφαση που οσονούπω θα πάρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα αυτή η εκκρεμότητα να μην της δίνει κανένα περιθώριο για σοβαρή αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος".
Στη διαβούλευση που έγινε για τη ΣΜΠΕ και στη διαβούλευση που έγινε για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν εκεί παρούσα, μπροστά, με σαφείς ενέργειες, με νομοθετικά στηριγμένες παρεμβάσεις για να αποτρέψουμε αυτό το πρόβλημα.

Δεν είναι εύκολο να το περάσει η Κυβέρνηση υποστήριξε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. "Και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγήθηκαν, επειδή υπάρχουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, να προσεγγιστεί το θέμα στη βάση μιας δημόσιας αντίληψης για το φορέα διαχείρισης. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανταπάντησε σε δύο ερωτήματα, αναφέροντας ένα πρωτόκολλο συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο δεν έχει έρθει ποτέ σε γνώση μας, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι είναι κάτι σαν το μεταναστευτικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι είναι παντελώς αναξιόπιστο και εξαιρετικά ανεπίκαιρο.

Το σημαντικότερο θέμα ωστόσο είναι η έγκριση της ΣΜΠΕ του Εθνικού Σχεδιασμού. Χωρίς ΣΜΠΕ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Έχω άλλωστε κάνει προσφυγή για την απουσία ΣΜΠΕ για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τώρα με παρακαλά η Κυβέρνηση να την αποσύρω, γιατί κινδυνεύει να μη νομιμοποιηθεί ποτέ ο ΕΣΔΑ".

Μπορεί το πρόβλημα να εντοπίζεται τοπικά στη Μεγαλόπολη, ανέφερε ακολούθως ο κ. Τατούλης, αλλά η περιβαλλοντική προστασία είναι ευθύνη της Περιφέρειας, γι' αυτό η τοποθέτησή του είχε υπερτοπικό, περιφερειακό χαρακτήρα. Οτιδήποτε δημιουργήσει εδώ περιβαλλοντικό πρόβλημα, η επίπτωσή του στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Περιφέρειας έχει τεράστια σημασία. Η υπηρεσία της Περιφέρειας έχει χαρακτηρίσει τη Μεγαλόπολη, και το έχει αποδεχθεί η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ως υπερκορεσμένη περιβαλλοντικά.

"Πριν λίγο καιρό ορισμένοι Δήμαρχοι που είχαν αποφασίσει να παίξουν κάποιο παιχνίδι, είχαν σαν σκέψη να υιοθετήσουν την άποψη της καύσης των αστικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας εξαιρετικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής" πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι τελικά ο χαρακτηρισμός της Μεγαλόπολης ως περιβαλλοντικά υπερκορεσμένης, που δεν επιδέχεται καμία άλλη επιβάρυνση, απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανέφερε ακόμα ο Περιφερειάρχης, δεν πήρε μόνο μια απόφαση, το θέμα αυτό έχει συζητηθεί πολλάκις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μόνο τρείς περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν υπερψήφισαν την κοινή της στάση.

Για το θέμα της συμπεριφοράς της ΔΕΗ, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι "η ΔΕΗ δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν παράγει πλέον βιομηχανικά απόβλητα. Απ' ότι ξέρω αυτή τη στιγμή εκποιεί υλικό που είχε αγοράσει ως σκραπ. Η ΔΕΗ, και αυτό δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, έχει τεράστια προβλήματα και δεν ξέρω τι συμφωνίες θα έχουν κλειστεί σε αυτό το επίπεδο".

Τα βιομηχανικά απόβλητα που παράγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανέφερε ακόμα ο κ. Τατούλης σε ποσοστό 99% παράγονται στην Κορινθία. Στα Οινόφυτα που προβλέπεται η εγκατάσταση μιας τέτοιας δομής, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι μηδενική, σύμφωνα με τη ΜΠΕ, και το κόστος διαχείρισης είναι μικρό.

Αφού αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κατά το παρελθόν όταν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά ανάλογες απειλές, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι όταν τον επισκέφθηκε ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης "συγκρούστηκα μαζί του όχι μόνο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και γιατί η προσπάθειά του ήταν να αποσπάσει τη συναίνεσή μου για τη δημιουργία του ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη. Την περίοδο εκείνη μάλιστα είχαν η Περιφέρεια και ο Δήμος δημόσια διατυπώσει τη θέση τους ότι είναι κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια λογική".

Σχολιάζοντας τη στάση βουλευτών της Αρκαδίας για το θέμα αυτό ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι "είναι πολύ εύκολο σε κάθε πολιτικό του τόπου μας, που εκπροσωπεί την κοινωνία στο Κοινοβούλιο να στέλνει ένα μήνυμα, να λέει τις απόψεις του και αυτό να τον ικανοποιεί. Στο παρελθόν τρέχαμε όλοι μαζί και διεκδικούσαμε τα αυτονόητα. Οι ερωτήσεις και μόνο στη Βουλή δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα, εφόσον την απάντηση τη συντάσσει κάποιο στέλεχος του Υπουργείου και ουσιαστικά αποπροσανατολίζει την προσπάθεια που κάνουμε. Απ' την άλλη πλευρά, η καθησυχαστική επιστολή του βουλευτή κ. Παπαηλίου, νομίζω ότι δεν είναι καθόλου καθησυχαστική. Είναι εξαιρετικά ετεροβαρής και επικίνδυνη. Το μόνο καθησυχαστικό για την κοινωνία είναι η απόσυρση του Εθνικού Σχεδιασμού"."Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας ως Αυτοδιοικητικοί θεσμοί και με σύνεση, λογική και μεθοδικότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Δεν θέλουμε "προστάτες" στην Αυτοδιοίκηση. Έχουμε τη δύναμη, τα μέσα και τη μεγάλη εμπειρία να αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα" τόνισε στο κλείσιμο της τοπθέτησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ,79,ΑΘΛΗΤΙΚΑ,72,ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,6,ΑΡΓΟΛΙΔΑ,3108,ΑΡΓΟΣ,866,ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ,155,ΑΡΚΑΔΙΑ,753,ΑΤΑΞΙΝΟΜΗΤΑ,9,ΑΧΑΙΑ,64,ΑΧΑΪΑ,124,ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ,4,ΓΑΛΑΤΑΣ-ΠΟΡΟΣ,8,Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές,22,ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ,1,ΕΘΝΙΚΑ,4,ΕΙΔΗΣΕΙΣ,56,ΕΙΚΟΝΕΣ,1,ΕΛΛΑΔΑ,452,ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ,121,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,7,ΕΡΜΙΟΝΗ,32,ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ,250,ΕΥΡΩΠΗ,11,ΗΛΕΙΑ,56,ΚΑΙΡΟΣ,4,ΚΑΛΑΜΑΤΑ,4,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,360,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΘΑΛ. ΣΠΟΡ,1,ΚΟΡΙΝΘΙΑ,246,ΚΟΡΙΝΘΟΣ,293,ΚΟΡΙΝΘΟΣ.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,3,ΚΟΣΜΟΣ,56,ΚΥΠΡΟΣ,2,ΛΑΚΩΝΙΑ,537,ΛΑΚΩΝΙΑ.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,6,ΜΕΘΑΝΑ,2,ΜΕΣΣΗΝΙΑ,662,ΜΕΣΣΗΝΙΑ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,8,ΜΕΣΣΗΝΝΙΑ,4,ΜΠΑΣΚΕΤ-ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ,3,ΝΑΥΠΛΙΟ,1293,ΝΑΥΠΛΙΟ<ΑΡΓΟΛΙΔΑ,1,ΝΑΥΠΛΛΙΟ,1,ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,529,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,87,ΠΑΙΔΕΙΑ,1,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ,176,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,28,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ,66,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,218,ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,11,ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ,1,ΠΟΛΙΤΙΗ,2,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,555,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,1,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,592,Πόλο,1,ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ,110,ΣΠΕΤΣΕΣ,7,ΣΠΟΡ,8,Στίβος,6,ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ,3,ΤΕΛΕΥΑΤΑΙΑ ΝΕΑ,1,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,11,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,22,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,4171,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝΕΑ,1,ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ,7,ΤΕΛΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,12,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,62,ΤΡΙΠΟΛΗ,8,ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ,7,ΥΓΕΙΑ,36,ΥΔΡΑ,57,ΧΑΝΤΜΠΟΛ,1,AUTO-MOTO,15,AXAIA,5,Superleague,1,VIDEO,38,
ltr
item
Arena News: Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη"
Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη"
https://4.bp.blogspot.com/-csbAc6Tkxzk/WLBlU1GAhdI/AAAAAAAAUkI/CLqhoMaFlJw06Sg7mT8Ft7QoootdYWOXQCLcB/s640/megalopoli.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-csbAc6Tkxzk/WLBlU1GAhdI/AAAAAAAAUkI/CLqhoMaFlJw06Sg7mT8Ft7QoootdYWOXQCLcB/s72-c/megalopoli.jpg
Arena News
http://www.arenanews.gr/2017/02/blog-post_719.html
http://www.arenanews.gr/
http://www.arenanews.gr/
http://www.arenanews.gr/2017/02/blog-post_719.html
true
4269035019219870889
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Διαβάστε περισσότερα. ... Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy