ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: ένα πρωτοποριακός θεσμόςΈνας νέος θεσμός εγκαινιάζεται αυτό το καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Λύκειο της Επιδαύρου, που στόχο έχει τη μελέτη του αρχαίου δράματος. Η σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την καινοτόμο ιδέα.

«Το Λύκειο Επιδαύρου ανήκει στις εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ. Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό θεσμό, που επινόησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του οργανισμού. Υπάγεται σε ένα ευρύ πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται τόσο στο ανήλικο όσο και τόσο ενήλικο κοινό. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πριν ή και μετά τις παραστάσεις, και έχουν στόχο καταρχήν την πολιτιστική εκπαίδευση, όσο και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας. Το μεγάλο στοίχημα φέτος είναι αυτή η ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δομή, η οποία εντάσσεται σε μια καινούργια σκέψη σχετικά με τη διαχείριση των θεάτρων της Επιδαύρου. Η καλλιτεχνική διεύθυνση θέλει να δημιουργήσει ένα τρίγωνο αναφοράς που κάτω από ένα συγκεκριμένο θέμα- φέτος η θεματική μας ονομάζεται «Η έλευση του ξένου»- να συνδυαστούν τα θεάματα της Μεγάλης Επιδαύρου, τη μικρής Επιδαύρου και το πρόγραμμα του Λυκείου. Από το 1954 που ξεκίνησε το Φεστιβάλ Επιδαύρου και αργότερα εντάχτηκε σε αυτό και ο μουσικός Ιούλιος, στη Μικρή Επίδαυρο, δημιουργήθηκε μια μεγάλη δραστηριότητα γύρω από το θέατρο. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν συνδεθεί όλες οι δράσεις ως ένα ενιαίο πρόγραμμα. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί το Λύκειο», μας εξηγεί η κυρία Κακουδάκη.

«Στην ουσία μιλάμε για ένα διεθνές σχολείο, που θα ασχοληθεί με τη μελέτη του αρχαίου δράματος. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα φυτώριο για το αρχαίο δράμα. Γι’ αυτό το λόγο απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών. Μέσα από εργαστήρια με εξειδικευμένους δασκάλους από διάφορες χώρες, διαφόρων μεθοδολογιών και κατευθύνσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και να έρθουν σε επαφή με τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται διεθνώς από καταξιωμένους σκηνοθέτες και που μπορούν να βοηθήσουν έναν ηθοποιό στην προσέγγιση του αρχαίου δράματος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσο αφορά στα εργαστήρια: για παράδειγμα, θα δούμε τεχνικές της μάσκας, θα ερευνήσουμε τη λειτουργία του Χορού, ακόμα και μέσα από τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών, θα μάθουμε τι σημαίνει η τεχνική κατάκτηση της απεύθυνσης, θα υπάρχει μουσική εκμάθηση των τρόπων που υιοθετούνται πολλές φορές μέσα στην τραγωδία και πολλά άλλα. Όλα αυτά έχουν μεθοδολογία και τεχνογνωσία κι αυξάνουν την ικανότητα του ηθοποιού να ακολουθήσει και να ερευνήσει το όραμα των σύγχρονων σκηνοθετών, που αξιοποιούν δομές και λειτουργίες της ανθρώπινης ικανότητας, για να ψηλαφίζουν τα αρχαία κείμενα σήμερα, χωρίς όμως να αλλοιώνουν το ύφος τους. Έχουν γίνει ήδη επαφές με χώρες από όλο τον κόσμο και φέτος θα έχουμε 28 δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα υπάρχουν και εξωτερικοί επισκέπτες, ενώ σημαντικές προσωπικότητες θα δώσουν διαλέξεις», συμπληρώνει.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα συμμετοχής, που θα αναρτηθεί στη σελίδα του Φεστιβάλ. «Ο σχεδιασμός φέτος είναι να πάρουμε εκατό άτομα, καθώς αυτή τη χρόνια θα λειτουργήσουμε ως πιλοτικό πρόγραμμα. Του χρόνου θα πάρουμε 300 άτομα, σε δύο δεκαπενθήμερα. Ο δήμος Ασκληπειίου μας έχει παραχωρήσει 25 στρέμματα για να δημιουργηθεί μια πολιτιστική κατασκήνωση. Φέτος θα λειτουργήσει κυρίως ως χώρος εργαστηρίων, και οι συμμετέχοντες και καθηγητές θα φιλοξενηθούμε σε σπίτια και σε ξενοδοχεία στο χωριό. Η πρόθεσή μας στο μέλλον είναι αυτή η συνοίκηση μέσα στη φύση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Και φέτος όμως ένας από τους στόχους είναι να δουλέψουμε σε ανοιχτό χώρο και να διερευνήσουμε τις απαιτήσεις του. Το Λύκειο είναι μια διαδικασία πανεπιστημιακού επιπέδου για την δραματική τέχνη, όπου θα δοθεί πιστοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι ένας σπουδαστής από κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού μπορεί, παρακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα, να περνάει ένα μάθημα. Γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε στενά και με το Πανεπιστήμιο Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου», αναφέρει η σύμβουλος.
Η όλη διοργάνωση θα λάβει χώρα από τις 4 έως τις 19 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθεί σε διάφορους χώρους. «Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό και περιλαμβάνει δέκα ώρες διδασκαλίας τη μέρα. Οι σπουδαστές θα παρακολουθούν ένα μεγάλο εργαστήριο ( πέντε ώρες), ένα μικρό εργαστήριο ( τρεις ώρες) και ένα ομαδικό εργαστήριο πρωί ή απόγευμα, ώστε να γνωρίζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους και να αλληλεπιδρούν. Η διδασκαλία θα συνδυάζεται με πολιτιστικές εκδηλώσεις , ξεναγήσεις, παρακολούθηση προβών στο θέατρο της Επιδαύρου και παράλληλες δράσεις, αρά μιλάμε για ένα ποικίλο πρόγραμμα. Θα θέλαμε να υπάρχει μια μεγάλη παρουσίαση στο τέλος, γιατί επιθυμούμε να ανοίξουμε το θεσμό και στην τοπική κοινωνία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, με ένα γενναιόδωρο μοίρασμα της όλης διαδικασίας».

Όσο αφορά στην επιλογή των σπουδαστών η κυρία Κακουδάκη σημειώνει: «Η επιλογή των συμμετεχόντων θα ξεκινήσει με τις φόρμες συμμετοχής. Θα δούμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και να προχωρήσουμε και σε συνεργασίες με δραματικές σχολές, που μπορεί να μας προτείνουν άτομα, ή να κάνουμε μια επιλογή μέσα από συνεντεύξεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει προσέλευση και θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε ανθρώπους , που θα αποτελούν ένα ωραίο δείγμα της δυναμικής της νέας γενιάς. Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στους ξένους και τους Έλληνες φοιτητές, με μια ροπή προς τους Έλληνες, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά από τη χώρα μας να γνωρίσουν αυτό το πρόγραμμα».
Την ρωτάω αν υπάρχει όριο ηλικίας για τους συμμετέχοντες. «Απευθυνόμαστε σε δύο κατηγορίες: σε φοιτητές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς έως 32 ετών. Θα επιδιώξουμε οι σπουδαστές να χωριστούν σε εργαστήρια ανάλογα με τις ικανότητές και την εμπειρία τους. Τα μαθήματα θα γίνονται στα αγγλικά, επειδή οι ομάδες θα είναι μεικτές. Άλλωστε, μας ενδιαφέρει η πολυπολιτισμικότητα και πώς η εμπειρία της συνύπαρξης μπορεί να έχει θετικό πρόσημο. Είναι ένα αισιόδοξο σχόλιο αυτό σε σχέση με την παγκόσμια κατάσταση και τα όσα συμβαίνουν με το θέμα του Ξένου σήμερα. Ίσως μέσα από την τέχνη μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα μοντέλο συνύπαρξης».

Τα μαθήματα θα γίνονται στο Μικρό θέατρο της Επιδαύρου, στο Στάδιο, σε ανοιχτούς χώρους που έχει παραχωρήσει ευγενικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία Αργολίδας, αλλά και σε κλειστούς χώρους.
Το κόστος συμμετοχής είναι 450 ευρώ και συμπεριλαμβάνει διαμονή και διατροφή. Η κ. Κακουδάκη κλείνοντας υπογραμμίζει: «Το φεστιβάλ στην ουσία θα επιχορηγήσει την όλη διαδικασία με δικούς του πόρους, ώστε η επιλογή να γίνεται με κριτήρια ποιότητας κι όχι με το αν έχει κάποιος την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID