$type=ticker$cols=4

$type=grid$count=3$m=0$sn=0$rm=0$show=home

Υποβάθμιση του έργου του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. - Επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων

Με επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση του Σωματείου εργαζομένων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛ.ΙΝ.Υ....


Με επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση του Σωματείου εργαζομένων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΥΑΕ) με σκοπό το συντονισμό της δράσης με ομοσπονδίες, σωματεία και Επιτροπές υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων (ΕΥΑΕ).
Στην εκδήλωση επισημάνθηκε εισηγητικά από το ΔΣ του Σωματείου ότι το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή πορεία υποβάθμισης λόγω και οικονομικών προβλημάτων, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και των ιδρυτικών φορέων του Ινστιτούτου (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ). Είναι συνεχές, επίσης, το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους (αυτή τη στιγμή φτάνει τους 4 μήνες), την ίδια στιγμή που βασικός εργοδότης τους είναι η ΓΣΕΕ!


Η υποβάθμιση του έργου του Ινστιτούτου συντελεί στην ακύρωση των καταστατικών σκοπών του και κατά συνέπεια στην ανεπαρκή έρευνα, πληροφόρηση,  εκπαίδευση και υποστήριξη των εργαζομένων, των ΕΥΑΕ, των σωματείων και ομοσπονδιών με βάση τις σημερινές ανάγκες πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων.
Η κατάσταση στους χώρους εργασίας είναι δραματική όσον αφορά στα θέματα ΥΑΕ. Ενώ στη χώρα μας υπάρχει ένα εκτεταμένο νομοθετικό πλαίσιο που υποχρεώνει τον εργοδότη να λάβει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, στην πράξη η εφαρμογή του είναι ελλιπής. Το 2011 εξαιρέθηκαν αρκετοί κλάδοι από τα ΒΑΕ χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Οι επιθεωρήσεις εργασίας δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις δεν επαρκούν με βάση τις ανάγκες για ουσιαστικό έλεγχο. Οι ελλιπείς έλεγχοι και ο προσανατολισμός τους οδηγεί σε άρση της εργοδοτικής ευθύνης για την ΥΑΕ. Δεν χρηματοδοτείται η έρευνα για την ΥΑΕ. Η κατάσταση αυτή είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής μείωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και γι’ αυτό χρειάζεται συνολική απάντηση.
Παρά την ελλιπή καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια «περίπου κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα». Χιλιάδες είναι τα εργατικά ατυχήματα που οδηγούν σε τραυματισμούς. Η φαινομενική μείωση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής γενικότερα, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως η πίεση από τους εργοδότες να μη δηλωθούν τα ατυχήματα. Ο αυξημένος αριθμός  των εργατικών ατυχημάτων του 2014 σε σχέση με το 2013, που  καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύει μεταξύ άλλων και την επιδείνωση της κατάστασης στην εργασία.  Επιπλέον, οι επαγγελματικές ασθένειες  που οδηγούν σε προβλήματα υγείας ή και στον θάνατο, στη χώρα μας δεν καταγράφονται και δεν αποζημιώνονται, παρά το γεγονός ότι η διεθνής εμπειρία υποδεικνύει  τον πολλαπλάσιο αριθμός τους σε σχέση με τα  εργατικά ατυχήματα.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, το στρες, η υπερωριακή απασχόληση, η πίεση χρόνου, οι μειώσεις προσωπικού κ.λπ. αποτελούν παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και σε σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες (π.χ. μυοσκελετικές παθήσεις, διαταραχές του πεπτικού, διάφορες μορφές καρκίνου, θάνατοι από καρδιακά προβλήματα, αποβολές, αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών).

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι ομοσπονδιών, κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, καθώς και ΕΥΑΕ από πολλούς κλάδους: οικοδόμων, μισθωτών τεχνικών, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, τοπικής αυτοδιοίκησης, τροφίμων – ποτών, εμπορίου, εκδόσεων-εκτυπώσεων, φαρμάκου, τσιμέντου, αλουμινίου, υγείας (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ), ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης - αποχέτευσης, ΙΓΜΕ, Κτιριακών Υποδομών, Τεχνικών Ασφάλειας. Στις παρεμβάσεις τους επεσήμαναν ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν υποστηριχτεί στις δράσεις τους από το ινστιτούτο για τα θέματα ΥΑΕ και τόνισαν τη σημασία της συνέχισης του έργου του με προσανατολισμό σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων. Μετέφεραν πείρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας για την ουσιαστική πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, ανέδειξαν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται η πολιτική για την ΥΑΕ που αφορά την επίθεση σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες και συντονισμός των σωματείων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με άξονα τη στήριξη των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ, την ανάπτυξη του έργου του Ινστιτούτου προς όφελος των εργαζομένων, την ΥΑΕ και συνολικότερα την απάντηση στην πολιτική που χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων (ψηφίσματα συμπαράστασης, ημερίδες, κινητοποιήσεις, απεργίες κ.λπ.).

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ,79,ΑΘΛΗΤΙΚΑ,81,ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,7,ΑΡΓΟΛΙΔΑ,3514,ΑΡΓΟΣ,949,ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ,176,ΑΡΚΑΔΙΑ,768,ΑΤΑΞΙΝΟΜΗΤΑ,9,ΑΧΑΙΑ,68,ΑΧΑΪΑ,127,ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ,4,ΓΑΛΑΤΑΣ-ΠΟΡΟΣ,8,Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές,22,ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ,1,ΕΘΝΙΚΑ,4,ΕΙΔΗΣΕΙΣ,56,ΕΙΚΟΝΕΣ,1,ΕΛΛΑΔΑ,452,ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ,129,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,7,ΕΡΜΙΟΝΗ,43,ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ,262,ΕΥΡΩΠΗ,11,ΗΛΕΙΑ,57,ΚΑΙΡΟΣ,4,ΚΑΛΑΜΑΤΑ,4,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,376,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ-ΘΑΛ. ΣΠΟΡ,1,ΚΟΡΙΝΘΙΑ,250,ΚΟΡΙΝΘΟΣ,308,ΚΟΡΙΝΘΟΣ.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,3,ΚΟΣΜΟΣ,56,ΚΥΠΡΟΣ,2,ΛΑΚΩΝΙΑ,555,ΛΑΚΩΝΙΑ.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,6,ΜΕΘΑΝΑ,2,ΜΕΣΣΗΝΙΑ,679,ΜΕΣΣΗΝΙΑ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,8,ΜΕΣΣΗΝΝΙΑ,4,ΜΠΑΣΚΕΤ-ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ,3,ΝΑΥΠΛΙΟ,1476,ΝΑΥΠΛΙΟ<ΑΡΓΟΛΙΔΑ,1,ΝΑΥΠΛΛΙΟ,1,ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,529,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,87,ΠΑΙΔΕΙΑ,1,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ,191,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,29,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ,66,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,233,ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,11,ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ,1,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,562,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,1,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,602,Πόλο,1,ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ,110,ΣΠΕΤΣΕΣ,7,ΣΠΟΡ,8,Στίβος,6,ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ,3,ΤΕΛΕΤΑΙΑ ΝΕΑ,1,ΤΕΛΕΥΑΤΑΙΑ ΝΕΑ,1,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,11,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,27,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,4723,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝΕΑ,1,ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ,7,ΤΕΛΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,12,ΤΕΥΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ,1,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,64,ΤΡΙΠΟΛΗ,8,ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ,7,ΥΓΕΙΑ,36,ΥΔΡΑ,57,ΧΑΝΤΜΠΟΛ,1,AUTO-MOTO,15,AXAIA,5,Superleague,1,VIDEO,38,
ltr
item
Arena News: Υποβάθμιση του έργου του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. - Επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Υποβάθμιση του έργου του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. - Επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
https://3.bp.blogspot.com/-ahJsF4GM3ME/WK__CXEeVKI/AAAAAAAAUgQ/2iAYqx-L8LUtPS5L14Z0LqbLc0zOchk3ACEw/s640/logo.gif
https://3.bp.blogspot.com/-ahJsF4GM3ME/WK__CXEeVKI/AAAAAAAAUgQ/2iAYqx-L8LUtPS5L14Z0LqbLc0zOchk3ACEw/s72-c/logo.gif
Arena News
http://www.arenanews.gr/2017/02/blog-post_936.html
http://www.arenanews.gr/
http://www.arenanews.gr/
http://www.arenanews.gr/2017/02/blog-post_936.html
true
4269035019219870889
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Διαβάστε περισσότερα. ... Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy