ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

ΝΑΥΠΛΙΟ: Βόλτα με τον Κώστα Θεμελή στη νέα ράμπα των ΑμεΑ στην ΚαραθώναΡάμπα για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία της Καραθώνας τοποθετήθηκε σήμερα μαζί με ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Παρόμοιες εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν τις επόμενες μέρες στο Τολό και στην Πλάκα
Επικοινωνήσαμε με το Κώστα Θεμελή, γνωστό για τους αγώνες του για τα δικαιώματα των ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα και βρεθήκαμε το απόγευμα της Πέμπτης στο σημείο της ράμπας για να κάνουμε αυτοψία και να διαπιστώσουμε κατά πόσο αυτή η εγκατάσταση εξυπηρετεί τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Δυστυχώς τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά…
Κατά πρώτον να αναφέρουμε πως η μπάρα έχει τοποθετηθεί στην πρώτη θέση ναυαγοσώστη ενώ το παρκάρισμα για τους ανθρώπους με αναπηρίες βρίσκεται στην άλλη θέση ναυαγοσώστη, δεκάδες μέτρα μακριά. Επίσης η τουαλέτα για τους ΑμεΑ βρίσκεται σε κατάστημα της παραλίας, εξίσου δεκάδες μέτρα μακριά.
Αλλά ας φτάσουμε στο χώρο της καινούριας μπάρας.Πρόβλημα πρώτο λοιπόν.
Η ράμπα δε ξεκινάει από την αρχή του δρόμου αλλά ο άνθρωπος με αναπηρίες χρειάζεται να διασχίσει αρκετά μέτρα στην άμμο και το χώμα για να τη φτάσει.
Μόλις τη φτάσει, συναντά ένα αμαξίδιο χωρίς δυνατότητα αυτόνομης κίνησης. Μάλλον κάποιος δικός του άνθρωπος ή ο ναυαγοσώστης θα χρειαστεί να το κινήσει μόλις καταφέρει μετά βίας να ανέβει. Ο Κώστας Θεμελής μας δήλωσε πως κάτι τέτοιο προσβάλλει την αυτονομία των ανθρώπων με αναπηρία.
Οπότε ο άνθρωπος με αναπηρία αφού έχει καταφέρει με τα χίλια ζόρια να φτάσει στη ράμπα, χρειάζεται και βοήθεια για να την ανέβει και κάποιον να τον κινήσει προς την ακτή.

Και μόλις φτάσει επιτέλους στην ακτή αντιλαμβάνεται πως η ράμπα τελειώνει πριν τη θάλασσα ενώ κανονικά έπρεπε να συνεχίζεται μέσα στη θάλασσα για κάποια μέτρα, στηριγμένη σε πασάλους, όπως μας δήλωσε ο Κώστας. Η ράμπα δεν τελειώνει βέβαια απλά πριν τη θάλασσα αλλά ήδη, από την πρώτη μέρα εγκατάστασής της έχει καλυφθεί από την άμμο αρκετά εκατοστά πριν την ακτή.

Μετά ακολουθεί η δύσκολη βάσανος του ανεβάσματος. Πάντοτε με τη βοήθεια κάποιου αφού όπως ήδη είπαμε, το σούπερ αναπηρικό αμαξίδιο δεν έχει τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας και κίνησης. Και είναι και αρκετά βαρύ.
Επίσης δεν υπάρχει χώρος για τα άτομα με κινητικά προβλήματα για να αλλάξουν ρούχα κάπου κοντά ενώ η ντουζιέρα που βρίσκεται σχετικά κοντά είναι αδύνατο να προσεγγιστεί με αμαξίδιο λόγω της άμμου και των χόρτων.
Το αναπηρικό αμαξίδιο που τοποθετήθηκε είναι απλά μια ξαπλώστρα με 3 ρόδες και 2 σωσίβια. Τίποτα περισσότερο. Δεν έχει ούτε καν μαξιλαράκι για την άνετη στάση των συνανθρώπων μας.
Και το πιο σημαντικό, στις 7 η ώρα το απόγευμα, το αμαξίδιο φεύγει από τη ράμπα και κλειδώνεται σε διπλανό χώρο. Η ράμπα μένει μόνη της. Άρα μπανάκι για άτομα με αναπηρία μόνο πριν τις 7 το απόγευμα, αν και εφόσον υπάρχει δικός τους άνθρωπος εκεί ή ο ναυαγοσώστης. Που δεν υπήρχε.
Στόχος του ρεπορτάζ είναι να φανούν τα προβλήματα, να παύσουν οι επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες και τα μπράβο, να διορθωθούν τα λάθη και να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα έχουν το δικαίωμα της αυτονομίας και της πρόσβασης σε κάθε εκδήλωση και δράση της κοινωνίας. Ο Δήμος και το Κράτος οφείλουν να δείξουν το παράδειγμα και να εγκαταλείψουν επικοινωνιακά παιχνιδάκια ενόψει εκλογών σε βάρος ανθρώπων που υποφέρουν εδώ και χρόνια μέσα στη γραφειοκρατία και την αδιαφορία.
ΠΗΓΗ 
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID