ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

Τρεις βουλευτές ζητούν την κατάργηση του αρθ. 407 του ποινικού κώδικαΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ


Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις».
Θέμα: « Κατάργηση του άρθρου 407 Ποινικού Κώδικα»

Α. Αιτιολογική Έκθεση
Το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευδοαδικημάτων, καθώς κανένα έννομο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή. Ήδη ο αείμνηστος καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης υποστήριζε ότι πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες (προσβλητικές) πράξεις. Η αναφορά των όρων «φυγοπονία, φιλοχρηματία, κατά συνήθεια» στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα καθιστά όντως φανερή την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης.
Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη, ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνή εφαρμογή της συγκεκριμένης απαρχαιωμένης ρύθμισης με την προσαγωγή και ενίοτε σύλληψη καλλιτεχνών, κυρίως μουσικών του δρόμου από κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, προτείνουμε την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα.

Β. Τροπολογία
Άρθρο…
Το άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα καταργείται
Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2018
Οι προτείνοντες βουλευτές
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Τσίρκας Βασίλειος
Χριστοδουλοπούλου Αναστασία
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID