ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

«Θα πάνε οι αγωγές κατά του Airbnb… σύννεφο»«Δεκάδες τα τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους» υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι


Στη χρήση του κανονισμού της πολυκατοικίας ως λύση για τα προβλήματα που προκύπτουν οδηγεί η απουσία επαρκούς και ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τις λεγόμενες και μισθώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού ή τύπου Airbnb. Νομικές πηγές σημειώνουν τώρα ότι πληθαίνουν οι σχετικές αγωγές κατά του φαινομένου από συνιδιοκτήτες και παραπέμπουν στην πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση εξοχικής κατοικίας μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb.
Όταν η υπόθεση έγινε γνωστή, η δικηγόρος Βασιλεία Πομπιέρη, που χειρίστηκε την υπόθεση της Χαλκιδικής, είχε δηλώσει πως δέχτηκε τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους για τη διευθέτηση παρόμοιων προβλημάτων. Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει μεταξύ άλλων ιδιοκτήτες στη Λευκάδα, τη Θεσσαλονίκη, το Κουκάκι στην Αθήνα και στη Σαρωνίδα.
Υπάρχει, πλέον, και δεδικασμένο

Η απόφαση ελήφθη από το δικαστήριο στα τέλη του 2018 αλλά τώρα δημοσιεύθηκε στην επίκαιρη νομολογία της τράπεζας πληροφοριών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το πλήρες κείμενό της. Μέχρι τώρα δεν είχε γίνει γνωστή ανάλογη και τόσο σημαντική από πλευράς περιεχομένου απόφαση. Το δικαστήριο, λοιπόν, υποχρέωσε ιδιοκτήτρια ακινήτου σε συγκρότημα κατοικιών στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής να παύσει και να μην επαναλάβει την επαγγελματική χρήση της ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας, απειλώντας μάλιστα με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης. Παράλληλα, την υποχρέωσε να καταβάλει 4.400 ευρώ στα κοινόχρηστα για τις παραβιάσεις του κανονισμού και των όρων της σύστασης του οικιστικού συγκροτήματος.
Πρόκειται για την απόφαση 16158/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια «να παύσει την προσβολή του κανονισμού της σύστασης και να απέχει από οποιαδήποτε σχετική προσβολή αυτών στο μέλλον και να παύσει και να μην επαναλάβει την επαγγελματική χρήση της διηρημένης ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας, να ενημερώσει τους ενάγοντες της α΄ αγωγής για τυχόν παραχώρηση της ιδιοκτησίας της λόγω εκμίσθωσης, τέτοιας που δεν τείνει στην επιχειρηματική εκμετάλλευση του ακινήτου της, να ενημερώνει τον εκάστοτε φιλοξενούμενό της για τη χρήση που επιτάσσει ο κανονισμός και η σύσταση». Διατάσσει, μάλιστα, ακόμα και την τοποθέτηση κλειδαριάς ασφαλείας στον πίνακα ελέγχου της πισίνας.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο έπειτα από αγωγή των άλλων ιδιοκτητών που ισχυρίστηκαν κατάχρηση των κοινόχρηστων χώρων και υποδομών και υψηλή όχληση από τις δραστηριότητες και τη συχνή εναλλαγή των φιλοξενουμένων/πελατών της κατοικίας.
Σφίγγει ο κλοιός και από την ΑΑΔΕ

Εκτός από νομικές διαμάχες, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους στην Airbnb αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με σκληρούς ελέγχους της ΑΑΔΕ που βάζουν στο στόχαστρο αδήλωτα εισοδήματα και βραχυχρόνιες μισθώσεις.Για τον εντοπισμό τους η φορολογική διοίκηση πρόκειται να αξιοποιήσει όλες τις σχετικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της καθώς και ειδικούς ελέγχους προσποίησης του πελάτη οι οποίοι έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID