ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

ΑΡΓΟΣ: Ένα πρωτότυπο δρώμενο στον φετινό Αργειακό δρόμοΣτη φετινή τελετή Έναρξης του 14ου Αργειακού Μυκηναϊκού δρόμου, θα παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο δρώμενο. Ένα δρώμενο που εμπνέεται απο την αρχαία ιστορία αγάπης της Υπερμνήστρας και του Λυγκέα και αποτίει φόρο τιμής στο μοναδικό φαινόμενο της επιβίωσης των αρχαίων μύθων, που γονιμοποιούν μέχρι σήμερα τη δραματουργική και μουσική φαντασία του ανθρώπου, υπογραμμίζοντας την πολλαπλότητα των πνευματικών εκφάνσεων .
Η Υπερμνήστρα, σύμφωνα με το μύθο, ήταν η πιο γνωστή απ’ τις πενήντα κόρες του Δαναού, ανηψιά του Αίγυπτου, εγγονή του Βήλου και της Αγχιρρόης, δισεγγονή της Λιβύης και του Ποσειδώνα, τρισεγγονή του Έπαφου και τετράκις εγγονή της Ιούς και του Δία.
Ήταν η μόνη από τις 50 αδελφές της που δεν σκότωσε τον άντρα – εξάδελφό της την πρώτη νύχτα του γάμου της, όπως τις είχε παροτρύνει ο πατέρας τους Δαναός, για να εκδικηθεί τα πενήντα ανήψια του, που με εντολή του πατέρα τους Αίγυπτου, τον είχαν κυνηγήσει ως το Άργος.
Η Υπερμνήστρα αγάπησε πραγματικά τον Λυγκέα, παράκουσε τον πατέρα της και έφυγε κρυφά μαζί του την ώρα που τα κεφάλια των αδελφών του θάβονταν στα έλη της Λέρνης και τα σώματά τους κρέμονταν στα τείχη του Άργους.
Ο Λυγκέας οδηγήθηκε, μετά από τις υποδείξεις της Υπερμνήστρας, σε έναν συγκεκριμένο τόπο και στη συνέχεια άναψε φωτιά, στέλνοντας της με αυτόν τον τρόπο μήνυμα, πως έχει σωθεί. Το ίδιο έκανε και εκείνη προς αυτόν.
Η Υπερμνήστρα παραπέμφθηκε να κριθεί μπροστά στους Αργείους για την ανυπακοή στον πατέρα της και αφού με σύνεση απολογήθηκε, δικαιώθηκε. Ο τόπος όπου έγινε η κρίση αυτή ονομάσθηκε Κριτήριον και κτίσθηκε ένα ιερό προς τιμήν της Πειθούς Αρτέμιδος.
Ο Δαναός προς εξιλέωση έδωσε με την ευχή του, ως γυναίκα, την Υπερμνήστρα στον Λυγκέα .
Ο τόπος που είχε καταφύγει ο Λυγκέας ονομάσθηκε προς τιμήν του, Λυγκεία και κατόπιν Λυρκεία, από τον Λύρκο απόγονο του Λυγκέα, που κατοικούσε σε εκείνο το μέρος. Στον τόπο αυτό οι Αργείοι αργότερα πραγματοποιούσαν γιορτή, κατά την οποία κρατούσαν πυρσούς σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος.
Ο Δαναός έζησε αρκετά χρόνια ακόμη και πέθανε σε βαθιά γεράματα. Οι Αργείοι έθαψαν αυτόν με μεγάλες τιμές και μάλιστα ονομάστηκαν και Δαναοί εξ’ αυτού. Ο Λυγκέας έγινε αρχηγέτης του οίκου των Αργείων .
Ένας άλλος μύθος αναφέρει πως τότε
πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτοι αθλητικοί αγώνες, πριν από τους ολυμπιακούς : Από τις υπόλοιπες Δαναΐδες, η Αμυμώνη συνδέθηκε με τον Ποσειδώνα. Για αυτές που απέμειναν, τις 48, ο Δαναός προκύρηξε αθλητικούς αγώνες με 48 αγωνίσματα. Ο νικητής κάθε αγωνίσματος θα νυμφευθεί μια Δαναΐδα.
Το "ένα"
(soldiers of love)
Αξιοποιώντας τις εκφραστικές δυνάμεις ενός χορευτικού ζευγαριού και την παρουσία 16 γυναικών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς,
Η αλληγορική διαδρομή : Δύο χορευτές, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ως ξεχωριστές μονάδες, προκειμένου στη συνέχεια να ενώσουν τα βήματα και τις ενέργειές τους. Αποφασίζουν να "αλλάξουν τον κόσμο" και να κοινωνήσουν μια νέα γλώσσα που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, αλλά επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το μέλλον. Την μελετημένη κίνηση του σώματος των χορευτών και την ένωση τους ακολουθούν στη συνέχεια 16 γυναίκες που φέρουν σύμβολα και διακριτικά 16 διαφορετικών πολιτισμών.
Η κίνηση όλων μαζί γύρω από το χορευτικό ζευγάρι συνθέτουν το "ένα". Το "ένα" είναι ο κύκλος που σταδιακά σχηματίζεται, ένας κύκλος που συμβολίζει την ένωση όλων μας σε μια νέα διαπολιτισμική εποχή .Το "ένα" είναι η δύναμη της αγάπης, η σημασία της ατομικής απόφασης που μπορεί να γίνει συλλογική δράση , η πίστη μας ότι ο αθλητισμός μπορεί να γκρεμίσει όλα τα τείχη της μάταιης αντιπαλότητας ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες και να χτίσει γέφυρες κατανόησης, αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων μας
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Facebook Comments APPID