Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες αναφέρθηκε στο γεγονός πως για την χώρα μας δεν υφίσταται ο φετινός στόχος του πλεονάσματος για 3,5%. Όπως είπε, αύριο οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα ανακοινώσουν νέες οικονομικές παρεμβάσεις. «Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό» είπε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, όλες οι δαπάνες της Ελλάδας για την κρίση του κορονοϊού, και την μεταναστευτική κρίση, δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Το ίδιο και οι δαπάνες για προνοιακές δομές, άνεργους και στήριξη των εργαζόμενων. Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και λαμβάνονται μέτρα για να διασωθούν θέσεις εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού με κεφάλαια που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα ανακοινώσουν νέες οικονομικές παρεμβάσεις. Θα διατεθούν σε πρώτη φάση 2 δις ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων που θα έχουν προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Το κράτος θα καταβάλλει μέρος του μισθού των εργαζόμενων στους κλάδους που πλήττονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Για την κυβέρνηση παραμένουν τρεις στόχοι για την υγειονομική κρίση:
1. Περιορισμός του ιού
2. Ενίσχυση του συστήματος υγείας
3. Στήριξη οικονομίας και εργαζόμενων
Ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο του νέου κύματος των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, όπως η αναστολή λειτουργίας από αύριο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στη χώρα, απευθύνει νέο ηχηρό μήνυμα στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, υπενθυμίζοντας την κυβερνητική δέσμευση για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του ιού.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Μα σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.