ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Θεοδωρικάκος: Δεν θα αφήσουμε τους δήμους να χρεοκοπήσουν

Εκτός αυτοδιοικητικής πραγματικότητας χαρακτήρισε τις απόψεις του κ. Χαρίτση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος.
«Ο κ. Χαρίτσης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση κόντεψαν να διαλύσουν αυτόν τον σπουδαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική. Παρέδωσαν μια κατάσταση κατά την οποία τα Δημοτικά Συμβούλια δεν μπορούσαν να αποφασίσουν γιατί είχαμε φτάσει στο σημείο, λόγω της απλής αναλογικής να μην υπάρχουν πλειοψηφίες και να μη μπορεί να γίνει τίποτα. Αυτά που λέει ο κ. Χαρίτσης είναι ψέματα. Οι Δήμοι είναι σε καλή κατάσταση γιατί αυτή η κυβέρνηση στηρίζει με συνεχείς μεταρρυθμίσεις τις αρμοδιότητες και την ισχύ της αυτοδιοίκησης και έχει πάρει μια σειρά μέτρα με τα οποία διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση των Δήμων. Δήμοι με χρέη υπάρχουν αλλά αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αυτό έλκει την καταγωγή του πολλά πολλά χρόνια πίσω όταν υπήρχαν δήμοι που όντως ήταν απολύτως χρεοκοπημένοι».
Ο υπουργός Εσωτερικών θύμισε ότι «από το 2011 είμαστε δεσμευμένοι – από το πρώτο μνημόνιο- ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν Δήμο να χρεοκοπήσει. Γιατί είναι τμήμα του ελληνικού δημοσίου και άρα απαγορεύεται να συμβεί» και εξήγηση ότι γι’ αυτό το λόγο στο υπ. Εσωτερικών υπάρχει οικονομικό παρατηρητήριο. «Παρακολουθούμε διαρκώς την οικονομική κατάσταση των δήμων, παρεμβαίνουμε, ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση προκειμένου οι Δήμοι να είναι υγιείς. Και σε κάθε περίπτωση έχουμε στηρίξει με πρακτικά μέτρα τα οποία προφανώς ο κ. Χαρίτσης δεν τα αγνοεί, αλλά θέλει κάτι να πει αντιπολιτευτικά».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του οποίου οι άξονες ανακοινώθηκαν χθες παρουσία του πρωθυπουργού, ο κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε «καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων σε κάθε περιοχή όπως αυτά δένουν με το γενικότερο αναπτυξιακό στόχο της χώρας».
«Το συνολικό πρόγραμμα θα είναι τουλάχιστον 2,5 δις μέσα στην τετραετία, εφ’ όσον οι Δήμοι και οι Περιφέρειες «τρέξουν». Στόχος μας είναι να μη μείνει ούτε ένας δήμος έξω από το πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό έχουμε πάρει ειδικά μέτρα για να παρέχουμε από ένα μητρώο μηχανικών της ΕΕΤΑΑ τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν γρήγορα και τις μελέτες και την επίβλεψη των έργων.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια