ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Μια ξεχωριστή εμπειρία θα βιώσουν όσοι βρεθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά


Μια ξεχωριστή εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι βρεθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά μέσα από το νέο πρόγραμμα ανάδειξής του που εγκαινιάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα οι επισκέπτες, μέσω των νέων τεχνολογιών, θα έχουν μια πλήρη εικόνα της ζωής στο παλάτι και της καθημερινότητας των ενοίκων του προσεγγίζοντας, έτσι όλες τις εκφάνσεις της τελευταίας βυζαντινής περιόδου.
«Σκοπός του προγράμματος ανάδειξης του Μυστρά είναι, ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι συμμετέχει, ότι βιώνει ο ίδιος την εμπειρία μιας μέρας, μιας τελετής, όπως εκτυλισσόταν στον χρόνο λειτουργίας του ανακτόρου» εξηγεί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και προσθέτει: 
«Ο Μυστράς, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα μεταφέρει, με επίκεντρο την αίθουσα του θρόνου στο Παλάτι των Δεσποτών, τη βυζαντινή καθημερινότητα και την ατμόσφαιρα της αυλής με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις συμβατικές εκθέσεις που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Είναι το αποτύπωμα και το όραμα των δεσποτών, των μελών των αυτοκρατορικών οίκων των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων, που το οικοδόμησαν ως σύμβολο της ηγεμονικής παρουσίας τους και της αυτοκρατορικής ιδέας. Το Παλάτι των Δεσποτών, είναι ένας από τους χώρους, με τους οποίους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόκειται να εγκαινιάσει μια νέα αντίληψη εκθεσιακής εμπειρία για τον επισκέπτη».
Η χρηματοδότηση του έργου «Ανάδειξη- Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά» προέρχεται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 με προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ. Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί στη λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του Παλατιού (οικοδομικές εργασίες, φωτισμός, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου), στην εξασφάλιση προσβασιμότητας και τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (κατασκευή χώρων υγιεινής, διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης γενικού κοινού και ΑμεΑ) και στο εκθεσιακό πρόγραμμα της εμπειρίας των επισκεπτών στο Παλάτι των Δεσποτών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, η νέα έκθεση θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2023, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΠΑ και την σχετική συνεννόηση της κ. Μενδώνη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια