ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

SOS από τους δήμους για την επιβίωση των ΚΔΑΠ


Θύματα του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις ιδιωτικές δομές που ανθούν σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να πέσουν τα 423 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα 75 ΚΔΑΠ μεΑ των δήμων, καθώς μοιράζονται κονδύλια από την ίδια ευρωπαϊκή «πίτα», μέσω των voucher που διανέμονται από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Ήδη τα κέντρα που λειτουργούν οι ιδιώτες είναι πολύ περισσότερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ το πλαίσιο είναι καθ’ όλα ανταγωνιστικό με έξτρα προσφορές που γίνονται στους γονείς.
Δήμαρχοι και εργαζόμενοι εκτιμούν πως αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια για τις δημοτικές δομές που φιλοξενούν περίπου 25.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο από τον επόμενο κιόλας Σεπτέμβριο, οδηγώντας παράλληλα στην ανεργία το προσωπικό που αριθμεί σε 2.200 άτομα. Αυτό, όπως λένε, σημαίνει ότι αν σήμερα τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ είναι περίπου 500 και τα παιδιά που φιλοξενούν φτάνουν τις 37.000, αύριο με το σταδιακό κλείσιμο των δημοτικών, θα απορροφήσουν την πλειοψηφία των παιδιών όπως και τα 2/3 τα των διαθέσιμων κονδυλίων.
Για αδυσώπητο ιδιωτικό τομέα της κερδοσκοπίας, που λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας και των δήμων, έκανε λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης , ο οποίος έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔΚΜ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, σήμερα το σύνολο των παιδιών σε δημοτικές και ιδιωτικές δομές ανέρχεται στα 67.000 παιδιά, ενώ οι δημοτικές δομές είναι 423 και 467 οι ιδιωτικές σε όλη τη χώρα. Τα ΚΔΑΠ μεΑ φτάνουν τα 75 και τα ιδιωτικά τα 57.
Τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές των δήμων ανέρχονται σε 24.117 και των ιδιωτικών τα 38.773. Αντίστοιχα 1.070 είναι τα παιδιά με ειδικές ικανότητες που απασχολούνται δημιουργικά στις δημοτικές δομές και 2.090 στις ιδιωτικές.
O πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων κ. Παπαχατζής, επισήμανε πως η μόνη λύση για να διασωθούν οι δημοτικές δομές είναι η δημιουργία ενός αμιγώς εθνικού προγράμματος, από το οποίο δεν θα διεκδικεί τα ίδια κονδύλια ο ιδιώτης.
Να υπάρξει δηλαδή για τα δημοτικά ΚΔΑΠ ένα μοντέλο ανάλογο με το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ για μονιμοποίηση του προγράμματος και του προσωπικού.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια