ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Ο Ν. Τόμπρας θα εκδώσει βιβλίο με θέμα "ιστορία των συμβολαιογράφων στην πόλη του Ναυπλίου"


Διαβάστε τι έγραψε σε ανάρτηση του ο συμβολαιογράφος Νικόλαος Τόμπρας για το υπό έκδοση βιβλίο του με θέμα την ιστορία των συμβολαιογράφων της πόλης του Ναυπλίου:


"Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΥ -ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ, ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ
Πριν πέντε χρόνια περίπου ξεκίνησα μια προσπάθεια να εντοπίσω τους Συμβολαιογράφους της πόλης του Ναυπλίου. Σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν στοιχεία για όσο το δυνατό περισσότερους και να προσδιοριστεί η περίοδος που υπηρέτησαν τον θεσμό της Συμβολαιογραφίας. Με τον χρόνο αυτή η έρευνα άρχισε να γίνεται περισσότερο συστηματική και να ανοίγονται νέες κατευθύνσεις. Στην πορεία προσδιορίστηκε το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου που οδήγησε στην σύλληψη, τον σχεδιασμό, την δημιουργία, την ανάπτυξη και την ωρίμανση του Συμβολαιογραφικού θεσμού στην Ελλάδα. Τόσο στην διάρκεια της Επανάστασης, την περίοδο της διακυβέρνησης του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, της Βασιλείας του βασιλιά Όθωνα, του βασιλιά Γεώργιου Α’ έως και πρόσφατα.
Παράλληλα εντοπίστηκε το σύνολο όλων αυτών των ανδρών και γυναικών που υπηρέτησαν τον θεσμό στο Ναύπλιο από την δημιουργία του μέχρι πρόσφατα. Η προσωπική και επαγγελματική πορεία αυτών των ανθρώπων, που ήρθαν από οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα υπήρχε Ελληνισμός, κατά τον 19ο αιώνα αλλά και των συμβολαιογράφων του 20ου αιώνα, αποτελεί μια εξαιρετική ιστορία. Ήταν Φιλικοί, έμποροι, κτηματίες, τραπεζικοί, γραφείς, υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, δικαστές, δικηγόροι, κατάσκοποι, πολεμιστές, άνθρωποι των γραμμάτων, συγγραφείς, ποιητές, δωρητές, πολιτικοί, απόφοιτοι της Νομικής, αν και όχι πάντα, απλοί συμβολαιογράφοι, συνδικαλιστές. Οι συμβολαιογράφοι της πόλης του Ναυπλίου, δηλαδή της πρώτης επίσημης πρωτεύουσας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αντιπροσωπεύουν την πληρέστερη και χωρίς κανένα κενό αλυσίδα λειτουργών του θεσμού.Ταυτόχρονα εντοπίστηκε η πορεία γέννησης και ωρίμανσης του θεσμού των υποθηκοφυλάκων και οι λειτουργοί της στο Ναύπλιο. Ακόμα, στάθηκε δυνατό να διακριβωθεί η διαδικασία δημιουργίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ναυπλίου (νομοί Αργολίδος, Αρκαδίας, Καλαμάτας, Κορινθίας, Λακωνίας) και να αναδειχθούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του στην πορεία του χρόνου. Τέλος, μέσα από όλη αυτή την διαδικασία δημιουργήθηκε μια υπέροχη εικόνα της πόλης του Ναυπλίου, καθώς και της επαρχίας Ναυπλίας και των ανθρώπων της στο χρόνο. Το Ναύπλιο αποτέλεσε μια πολυσυλλεκτική πόλη και οι κάτοικοι του προσήλθαν από την Κωνσταντινούπολη, την Μικρά Ασία, την Οδησσό, την Χίο, την Κρήτη, την Μακεδονία, την Κέρκυρα και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ήταν Έλληνες αλλά και ξένοι φιλέλληνες, που εισέφεραν όλοι τα χαρακτηριστικά τους. Τμήματα της ιστορίας τους αποτελούν και μέρος της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Τελειώνοντας σημειώστε ότι τα μοναδικά άλλα κείμενα που έχουν γραφεί και αφορούν την ιστορία των συμβολαιογράφων και της συμβολαιογραφίας στην Ελλάδα είναι τα εξής: Α) Το εισαγωγικό κείμενο του τέως προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Ηλία Κωτσάκη στον διαδικτυακό τόπο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσων. Β) Τα άρθρα που συνέγραψαν και δημοσίευσαν κάποιοι εξαίρετοι συνάδελφοι στο περιοδικό «Νοτάριος» κατά το παρελθόν. Γ) Το έργο του Ιωάννη Διπλαρόπουλου, δικηγόρου Πατρών, «Πραγματεία περί συμβολαίων και συμβολαιογραφικών πράξεων», που εκδόθηκε το 1877 και το οποίο περιέχει ένα εκτεταμένο εισαγωγικό σημείωμα με την ιστορία της συμβολαιογραφίας και ελάχιστες άλλες περιορισμένες αναφορές . Τα συμπεράσματα δικά σας.
Η μελέτη αυτή πλέον ολοκληρώθηκε και όπως έλεγαν οι παλαιοί τυπογράφοι μένει μόνο μια εντολή, «τυπωθήτω» *.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
*Ουδέτερο άκλιτο, (εκτύπωση) άδεια εκτύπωσης ενός κειμένου, η τελική έγκριση για να εκτυπωθεί κάτι.
« Νικόλαος Γεωργίου Τόμπρας
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια