Page Nav

HIDE

Hide Top Headline

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

«Μονόδρομος τα λουκέτα» αν δεν υπάρξει μέριμνα

Νέο «καμπανάκι» της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου - Έκκληση στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων στήριξης Σε οριακή κατάστ...

Νέο «καμπανάκι» της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου - Έκκληση στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων στήριξης


Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει ο εμπορικός-επιχειρηματικός και τουριστικός κλάδος της Πελοποννήσου και της υπόλοιπης χώρας, λόγω των δεδομένων που έχει εγκαθιδρύσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ). Όπως ισχυρίζεται, το αρνητικό κλίμα δεν μετέβαλαν ούτε οι θερινές εκπτώσεις, αλλά ούτε και η έναρξη του τουρισμού, όπου οι επιχειρηματίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ένα νέο ξεκίνημα και «οικοδόμηση» μιας τάσης ανάκαμψης.
Σε παρέμβασή της για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η Ομοσπονδία τονίζει τη δεινή συγκυρία, προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης και τόνωσης της αγοράς, «τότε τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα είναι μονόδρομος», ενώ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «σε όλες μας τις επιστολές τονίζουμε στην κυβέρνηση ότι οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, και αδυνατούν να πληρώσουν τις ήδη συσσωρευμένες τραπεζικές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους».
Η ΟΕΕΣΠ καλεί την κυβέρνηση «έμπρακτα να στηρίξει την επιχειρηματικότητα αλλά και την απασχόληση. Θα πρέπει αυτή την φορά να φροντίσει για την ουσιαστική βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».
Αναλυτικά, η ΟΕΕΣΠ επισημαίνει ότι «η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως είχε προβλέψει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) και σε προηγούμενες επιστολές της προς την κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς, οδήγησε την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούνιο και τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, οδηγούν την Ελλάδα πίσω και πλήττουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της. Οι ελπίδες για δυναμικό ξεκίνημα λόγω των εκπτώσεων αλλά και λόγω της έναρξης του τουρισμού δεν ευοδώθηκαν και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κλάδο μας, αλλά και από τον κλάδο του τουρισμού είναι δυσοίωνα για το μέλλον.
Για τις πλείστες επιχειρήσεις είναι η δεύτερη φορά σε μια δεκαετία που υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η κρίση του 2008 οδήγησε σε κλείσιμο μικρότερες κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις, και πολλές που ήδη κατέγραφαν προβλήματα στην προ κορωνοϊού εποχή αναμένεται να κλείσουν και αυτές. Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να κυκλοφορήσουν αλλά κυρίως η συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, έχουν περιορίσει δραματικά την κατανάλωση και χωρίς αυτή δεν θα μπορέσουν να επιζήσουν οι επιχειρήσεις. Έτσι οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια, λόγω του μειωμένου τζίρου από τις επιχειρήσεις τους, αλλά και λόγω της μη πρόσβασής τους στην όποια χρηματική βοήθεια, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ II, που προσέφερε η κυβέρνηση μέχρι τώρα μέσω τραπεζικών συστημάτων, καθώς δεν είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση, αν δεν χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τους εγχώριους πόρους και από τα κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης, ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες να ενταχθούν σε αυτά χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όλων των επιχειρηματιών έως και σήμερα και αν δεν υπάρξει μείωση ενοικίου μέχρι τέλος του έτους με χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος, τότε τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα είναι μονόδρομος. Σε όλες μας τις επιστολές τονίζουμε στην κυβέρνηση ότι οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, και αδυνατούν να πληρώσουν τις ήδη συσσωρευμένες τραπεζικές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Στη συνολικότερη δυσμενή κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση που υπογράφηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, σύμφωνα με την οποία τα εμπορικά καταστήματα σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη, θα μπορούν να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, τα καταστήματα στις συγκεκριμένες περιοχές μπορούσαν να λειτουργήσουν προαιρετικά τις Κυριακές από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διαπιστωμένα δεν επιφέρει κανένα όφελος ούτε στους καταναλωτές, ούτε στους μικρούς εμπόρους».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία σημειώνει: «Η κυβέρνηση θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει την επιχειρηματικότητα αλλά και την απασχόληση. Θα πρέπει αυτή την φορά να φροντίσει για την ουσιαστική βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει άοκνα να δουλεύει για το επιχειρηματικό συμφέρον των μελών της και θα συμβάλλει με τους αγώνες της στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που διανύουμε.

Καλούμε όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς σε συστράτευση καθώς το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η αξιοπρέπεια και η επιβίωση των οικογενειών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια