ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Νεμέα Τρύγος 2020: Καταλύτης εξελίξεωνΣυνεχίζοντας τις ανταποκρίσεις από τον φετινό τρύγο και μπαίνοντας στο Σεπτέμβριο η Νεμέα αλλά και το Αμύνταιο/Νάουσα/Ραψάνη και Γουμένισσα παίρνουν σειρά. Με το Αγιωργίτικο αλλά και το Ξινόμαυρο να είναι από τις όψιμες ελληνικές ποικιλίες με τον τρύγο τους να κυμαίνεται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μετά τη Σαντορίνη θα συνεχίσουμε σήμερα με τη Νεμέα, τη μεγαλύτερη σε έκταση ονομασία προέλευσης που καταλαμβάνει περίπου 25 χιλιάδες στρέμματα.
Ποσότητα και Ποιότητα
‘’Μέχρι τώρα ήταν μία χρονιά που έδειχνε πολύ καλή αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα επηρεάσει τα σταφύλια η ζέστη των τελευταίων ημερών'' δηλώνει ο Γιώργος Παλυβός από το Κτήμα Παλυβού συμπληρώνοντας ότι δύο αμπελοτεμάχια που έχουν ήδη τρυγηθεί δείχνουν υψηλό φαινολικό δυναμικό αλλά και οξύτητες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Μητραβέλας από το ομώνυμο Κτήμα που σχολιάζει ότι αν και νωρίς φαίνεται μία καλή χρονιά με ζητούμενο την ύπαρξη ή όχι της φαινολικής ωριμότητας (αν δηλαδή η ωριμότητα των τανινών συμβαδίσει με την ωριμότητα των ζαχάρων).
Από τη δική του πλευρά ο Γιώργος Σκούρας από το Κτήμα Σκούρα θέτει έναν έντονο προβληματισμό που απορρέει από τη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων. ‘’Ποσοτικά είναι μία πρωτόγνωρη χρονιά με πολύ μειωμένες αποδόσεις της τάξης του 30% συγκριτικά με το 2019, πιθανώς λόγω του καύσωνα στον Μάιο που έκανε ζημιά στην ανθοφορία. Αυτό κρύβει μία πίκρα για εμάς – όταν από 50 στρέμματα πήραμε μόνο 18 τόνους ήτοι 360 κιλά το στρέμμα. Από την άλλη θα μας επιτρέψει να δούμε αν πράγματι η μείωση των αποδόσεων θα δώσει ακόμη μεγαλύτερα κρασιά''.
Είναι οι παραπάνω χαμηλές αποδόσεις σε συνδυασμό με τις ήπιες έως τώρα καιρικές συνθήκες που έδωσαν φρεσκάδα στον καρπό που κάνει το Χρήστο Αϊβαλή από το Κτήμα Αϊβαλή να δηλώνει ενθουσιασμένος με τον τρύγο του 2020. ‘’Είναι μακράν η καλύτερη χρονιά της 30ετίας το 2020. Ξεχάστε το 2019 αν συνεχιστεί ο ίδιος καιρός για άλλες 15 ημέρες!’’ δηλώνει.
Στο δε κομμάτι των τιμών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας Νίκος Βλάχος από το Οινοποιείο Λαυκιώτη εκτιμά ότι τα σταφύλια για ΠΟΠ θα κινηθούν μέχρι περίπου 50 λεπτά το κιλό αναλόγως στρεμματικής απόδοσης και βαθμού ωρίμασης σταφυλιών. ‘’Ισως είναι λίγο κάτω από πέρυσι με βάση την μειωμένη ζήτηση και τη μείωση της παραγωγής’’.
Σκέψεις για το μέλλον
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα σε κάθε περιοχή είναι το πώς μπορεί να ανέβει επίπεδο και πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις. ‘’Το πρώτο θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι ένας απαρχαιωμένος φάκελλος που προβλέπει ΠΟΠ με αλκοόλ 11.5% για παράδειγμα'' δηλώνει ο Ν. Βλάχος συνεχίζοντας ότι η επεξεργασία του φακέλλου τροποποίησης είναι σε προχωρημένο στάδιο και η κατάθεση θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο. ‘’Επιπρόσθετα μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ο απαραίτητος έλεγχος για τα κρασιά της ζώνης'', συνεχίζει, ‘’όμως από φέτος ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί την κατάταξη και ότι δεν είναι στο επίπεδο μίας ποιοτικής Νεμέας θα μένει εκτός''.
Το θέμα της μείωσης των στρεμματικών αποδόσεων με σκοπό την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα και το Χ.Αϊβαλή που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη φιλοσοφία και των παραγωγών με μεγαλύτερη έμφαση στο Αγιωργίτικο και όχι στο ροζέ ή στο λευκό. ‘’Για να πάμε μπροστά πρέπει να είμαστε για παράδειγμα 60% Νεμέα, 20% λευκά και 20% ροζέ και όχι αντίστροφα. Αλλιώς αποδυναμώνουμε το brand Νεμέα’’ λέει.
Είναι μία λεπτή ισορροπία σχολιάζει ο Κώστας Μητραβέλας θέτοντας το δίλημμα στην παρακάτω διάσταση. ‘’Το ζήτημα είναι προφανώς να διατηρήσουμε το Αγιωργίτικο γιατί παρατηρούμε άνοδο άλλων ποικιλιών σε βάρος του. Ίσως όμως δεν είναι τόσο κακό από την άλλη γιατί έτσι θα γίνει λιγότερο μαζικό το Αγιωργίτικο''. Άποψη που μοιράζεται και ο Γιώργος Παλυβός που με πολύ ειλικρίνεια υποστηρίζει ότι θα ήθελε η έκταση του Αγιωργίτικου να περιοριστεί με σκοπό την παραγωγή πιο ποιοτικών κρασιών που θα ανεβάσουν τη ζώνη ψηλότερα. Ο ίδιος θέτει ως κομβικό σημείο τη διαφοροποίηση της Νεμέας. ‘’Για να αποκτήσει αξία η Νεμέα πρέπει να διαφοροποιηθεί. Ένα κομμάτι πρέπει να χωριστεί. Δεν είναι όλη η Νεμέα ίδια. Το πώς θα χωριστεί είναι φυσικά μία μεγάλη κουβέντα αλλά ήδη τρέχει στον τρίτο του χρόνο ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την περιοχή και την ποικιλία που μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό οδηγό’’.
''Η Νεμέα είναι μία ευλογία και ένα οινικό El Dorado που όλα συνυπάρχουν με αρμονία. Από την άλλη είναι σωστό το ερώτημα αν η μεταμόρφωσή της είναι για καλό ή κακό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θέλει προσοχή και ύπαρξη στρατηγικής long term. Γιατί αν στο βωμό του Ασύρτικου για παράδειγμα ή κάποιας άλλης ποικιλίας χάσουμε το Αγιωργίτικο μάλλον θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό.'' δηλώνει τέλος ο Γιώργος Σκούρας.
Το ρολόι χτυπάει αντίστροφα για τη Νεμέα και τον επανασχεδιασμό της ζώνης με τη χρονιά του 2020 να εμφανίζεται ως καταλύτης των εξελίξεων. Θα είναι τα κρασιά με χαμηλότερες αποδόσεις αντάξια των υψηλών προσδοκιών που υπάρχουν ή θα επικρατήσει μία παρατεταμένη στασιμότητα;
ΠΗΓΗ


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια