ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Θωρακίζουν πυροσβεστικά τα Κύθηρα σε βάρος της Λακωνίας


Καταγγελία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Λακωνίας
Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΥΠΣ) Ν. Λακωνίας, που προκαλεί εύλογη ανησυχία ως προς την επιχειρησιακή ικανότητα της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση πιθανού συμβάντος πυρκαγιάς στη Λακωνία.
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Σύμφωνα με την ΕΥΠΣ, τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 8/9 στάλθηκε στις υπηρεσίες του Σώματος η υπ’ αριθμ. 4235Φ.702.18/08-09-2020 διαταγή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), δυνάμει της υπ’ αριθμ. 37019/24-06- 2020 διαταγής του Αρχηγού ΠΣ, προκειμένου να τεθούν σε γενική και μερική επιφυλακή έξι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕΠΥΔ) ανά την επικράτεια και εννέα Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙΠΥΝ), ομοίως. Όπως τονίζει η Ένωση, «η ανωτέρω διαταγή του κου Αρχηγού εκδόθηκε βάση των διαλαμβανομένων στο άρθρο 6 του Ν. 4662/2020 “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις”, καθώς επίσης και του άρθρου 24 του ΠΔ210/1992 “Κωδικοποίηση διατάξεων Προεδρικών Διαταγμάτων του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος”».
Οι καταγγέλλοντες γνωρίζουν στους αποδέκτες της επιστολής «πως ουδέποτε έως σήμερα έχει εκδοθεί καμία εφαρμοστική διάταξη που να διευκρινίζει τα οριζόμενα στο άνω άρθρο 6 του Ν. 46662/2020 και κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού όπως η Διοίκηση όφειλε», τονίζει η ΕΥΠΣ και προσθέτει: «Αντί αυτού και λίγη ώρα μετά από την προαναφερθείσα διαταγή του ΕΣΚΕΔΙΚ, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας διατάχθηκαν για ακόμη μια φορά κατόπιν προφορικής εντολής του ΠΕΚΕ ΠΕΛ/ΣΟΥ και με άνωθεν εντολή όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να σταλθούν πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό στην Νήσο Κυθήρων έπειτα από έγγραφο του Αντιδημάρχου Κυθήρων προς την Π.Υ. Γυθείου, όπως συνάδελφοι μας ενημέρωσαν. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει το ΠΣ μια προφορική εντολή κατέχει βαρύτητα ίδια με έγγραφη όταν και εφόσον ακολουθήσει αυτή. Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε και εγγράφως όπως και προφορικά έχουμε επισημάνει πως οφείλετε ανυπερθέτως να εκδώσετε έγγραφη εντολή προκειμένου στους συναδέλφους που θα κληθούν να μεταβούν στη Νήσο Κυθήρων να εκδοθούν σχετικά φύλλα πορείας καθώς επίσης και διαταγές πορείας για τα οχήματα, προκειμένου να δικαιωθούν τα ανάλογα αφενός και αφετέρου να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους κατά την μετάβαση, διαμονή και επιστροφή τους. Επίσης, γνωρίζετε πως η Π.Ε. Λακωνίας με βάση τον ημερήσιο χάρτη επικινδυνότητας για την Τετάρτη 09/09/2020 βρίσκετε σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου με δείκτη 4 και με επιπρόσθετα μέτρα που αφορούν την δημιουργία πεζοπόρου τμήματος στην Π.Ε. από συναδέλφους που υπηρετούν στις τέσσερις υπηρεσίες αυτού (Σπάρτη, Γύθειο, Μολάοι, Αρεόπολη)».
Κατόπιν των προαναφερθέντων, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Λακωνίας υπογραμμίζει «πως η Νήσος Κυθήρων δια μέσω του Π.Κ. Κυθήρων αύριο 09/09/2020 διαθέτει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εννέα πυροσβεστικά οχήματα και τέσσερα από όμορες υπηρεσίες της Λακωνίας και Αρκαδίας σχεδόν όσα ολόκληρη η Π.Ε. Λακωνίας αποτελούμενη από τέσσερις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
Θεωρούμε πως πολιτικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όλα τα επίπεδα διοίκησης για κανέναν λόγο δεν συνάδουν με την επιχειρησιακή ετοιμότητα που οφείλει να έχει το Π.Σ. για το καλό του κοινωνικού συνόλου πόσο μάλλον για την πυρόπληκτη Λακωνία», τονίζει η Ένωση και καταλήγει στο κείμενο της καταγγελίας ως εξής: «Σας καλούμε να ανακαλέσετε ή να εκδώσετε σχετική έγγραφη διαταγή που να ορίζει όλα τα ανωτέρω και επιπροσθέτως να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να αντικατασταθούν τα οχήματα και το προσωπικό που θα μεταβεί στα Κύθηρα, ειδάλλως θα είστε ηθικά υπόλογοι τόσο στους συναδέλφους της Λακωνίας που καθημερινά δίνουν την μάχη με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης, όπως αυτό διαπιστώθηκε και στις πυρκαγιές των προηγουμένων ημερών, όσο και στους πολίτες του πολύπαθου τόπου μας».

Η παραπάνω επιστολή, που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΥΠΣ Ν. Λακωνίας κ. Τζανέτος Δαμηλάκος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Νικόλαος Μέμιτσας, απεστάλη στους: Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ Διαχείρισης Κρίσεων, Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, Υπαρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, Επιτελάρχη πυροσβεστικού Σώματος, Δκτη ΕΣΚΕΔΙΚ, Συντονιστή Επιχειρήσεων (έδρα Πάτρα), Δκτη ΠΕΠΥΔ Πελ/σου, Δκτη ΔΙΠΥΝ Λακωνίας, Δκτες Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Λακωνίας, Βουλευτές Νομού Λακωνίας, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας, Δημάρχους Π.Ε. Λακωνίας, Δήμαρχο Κυθήρων.

Επίσης, κοινοποιείται και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης (με την παράκληση για ενημέρωση και αξιολόγηση), στα ΜΜΕ και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Ελπίζουμε οι παραπάνω χειρισμοί και αποφάσεις, στο πλαίσιο σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, να μην αποβούν σε βάρος της αποτελεσματικότητας της πυροπροστασίας στη Λακωνία.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια