ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Πουλάς – Καρκατσούλης: Το δημόσιο που «δεν δύναται» και ο ιδιώτης που «δύναται» να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό
Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που απεστάλη την 1.09.2020 στις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, ο εν λόγω φορέας δήλωσε την αδυναμία του να εκτελέσει μοριακούς ελέγχους για τη διάγνωση του COVID-19.
Γράφουν οι Ανδρέας Πουλάς και Παναγιώτης Καρκατσούλης*
Πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «αλόγιστη χρήση των εξετάσεων» η αύξηση των διεξαγόμενων τεστ που οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό και στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο ισχυρισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι για τον έλεγχο της διασποράς είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή διεξαγωγή τεστ στον πληθυσμό. Αυτή την εποχή λοιπόν, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για την διεξαγωγή όσων των περισσότερων τεστ είναι δυνατόν να γίνουν στον γενικό πληθυσμό.
Δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει η είδηση για το ΕΚΕΑ και μάθαμε ότι και το εργαστήριο μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ με έγγραφό του σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια) και σε κάποια νοσοκομεία της περιφέρειας, ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων προς αυτό καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας.
Μπορεί ένας δημόσιος φορέας να επικαλεστεί ως άλλοθι για να μην κάνει εκείνα για τα οποία έχει, κατά νόμο, συσταθεί, ότι περισσότεροι πολίτες θέλουν να λάβουν τις υπηρεσίες του; Μπορεί, για παράδειγμα, μια υπηρεσία καθαριότητας να ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να μαζεύει τα σκουπίδια των πολιτών επειδή έχουν αυξηθεί τα απόβλητά τους; Μπορεί μια πυροσβεστική υπηρεσία να αρνηθεί να σβήσει μια φωτιά επειδή οι άνεμοι είναι πιο δυνατοί απ’ ότι συνήθως;
Εάν, όντως, τα απορρίμματα έχουν πολλαπλασιαστεί η εάν η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με καιρικά φαινόμενα που εκφεύγουν των δυνατοτήτων μας, αυτό δεν συνιστά απαλλακτικό λόγο για μια δημόσια υπηρεσία να μην πράξει τα δέοντα. Εάν, σε επόμενο χρόνο, κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεών της, αυτά κριθούν υποδεέστερα των αναμενόμενων, τότε θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις (προσωπικό, προϋπολογισμός, υποδομές, κλπ).
Ο αρμόδιος υφυπουργός αναφερόμενος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε κι ακολουθώντας την γραμμή των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιρρίπτουν τις ευθύνες σε οιονδήποτε άλλον πλην του εαυτού τους, δεν αντελήφθη κανένα πρόβλημα. Είπε, απλώς, ότι το ΕΚΕΑ δέχτηκε μια πίεση (εννοούσε ότι περισσότεροι πολίτες προσήλθαν για το τεστ) και ότι υπάρχουν κι άλλοι φορείς που μπορούν να κάνουν τα τεστ αντί για το ΕΚΕΑ. Εν τέλει, ένα ψιλο-πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί είναι υπό έλεγχο. Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ο υφυπουργός δεν ανέφερε, βεβαίως, ότι, ήδη, στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων και στο Σωτηρία 100 δειγμάτων, τα περισσότερα των οποίων αφορούν σε ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν.
Ο υφυπουργός δεν ανέφερε, επίσης, τίποτα περί της αξιοπιστίας των άλλων, πλην του ΕΚΕΑ, κέντρων ούτε και για το όχι ευκαταφρόνητο κόστος των μοριακών εξετάσεων στα ιδιωτικά κέντρα. Μάλιστα, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία διάψευση για την ύπαρξη σύμβασης των δύο δημόσιων φορέων μ’ ένα ιδιωτικό εργαστήριο, υπεύθυνος του οποίου φέρεται να είναι μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Περιττό να αναφέρω ότι ο κ. υφυπουργός δεν ανέφερε τίποτα σχετικό με τα λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα του ΕΚΕΑ, όπως για τις ελλείψεις σε προσωπικό, για τον ανεπαρκή αριθμό βαρδιών και την έλλειψη αντιδραστηρίων.
Η αδυναμία των δημόσιων φορέων να επιτελέσουν το έργο τους αποτελεί την πρώτη έμπρακτη εκδήλωση ότι η κυβέρνηση μπήκε στην δεύτερη φάση της πανδημίας απαράσκευη.
Τι πρέπει να περιμένουμε, έχοντας αυτή την εμπειρία, από μια παρόξυνση της πανδημίας στο εγγύς μέλλον;
Πως θα φροντίσει η κυβέρνηση να διασφαλίσει την ικανότητα του συστήματος υγείας και, προέχοντος, των δημοσίων νοσοκομείων; Θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ώστε να αυξήσει τις δυνατότητες του σε διενέργεια των μοριακών τεστ, όπως είναι η αύξηση του προσωπικού του και εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού αντιδραστηρίων;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει, κατ’ επανάληψη, κάνει προτάσεις τόσο για την βιωσιμότητα του ΕΣΥ όσο και για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης για την αξιοποίησή τους ανήκει εξ ολοκλήρου σ’ αυτήν.
*Ο Ανδρέας Πουλάς είναι βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια