ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Απάντηση Σκούρτη στο Λαογραφικό Εργαστήρι Ερμιονίδας


Με μεγάλη μου έκπληξη, διάβασα την πρόσφατη ανακοίνωσή σας που κάνει λόγο για ανακρίβειες που ειπώθηκαν από μέρους μου και από την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης, που εκπροσωπώ και υπηρετώ, σε πρόσφατο βίντεο που δημοσιεύθηκε από το site «Παρατηρητής της παράδοσης», μιας που μας ζητήθηκε από τον διαχειριστή του εν λόγω ιστότοπου, να δημιουργήσουμε ένα βίντεο – αφιέρωμα για την τοπική μας φορεσιά.
Αρχικά να σας ενημερώσω πως ουδέποτε στείλαμε στα τοπικά ιστολόγια το βίντεο αυτό. Οι διαχειριστές των blogs πήραν την πρωτοβουλία να αναδείξουν αυτή μας την προσπάθεια διάδοσης της τοπικής μας ενδυμασίας και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.
Ακόμη, με ειλικρινές αίσθημα θα ήθελα να σας βεβαιώσω πως ούτε εσάς αλλά ούτε και τους δεκάδες υποστηρικτές σας, που έσπευσαν σε σχόλια να εκθειάσουν την ανάρτησή σας, είχα πρόθεση να προσβάλλω. Δεν ανέφερα ΠΟΥΘΕΝΑ πως δεν υπήρχε κρανιδιώτικη πιέτα, είπα απλώς ότι ο όρος «πιέτα» αναφέρεται μόνο στην Ερμιόνη ως μαντήλι κεφαλιού και σας επισυνάπτω παρακάτω την πηγή μου, δηλαδή το άρθρο της κυρίας Μαρίκας Κανέλλη – Τουτουντζή(την οποία κι εσείς έχετε καλέσει στο εργαστήρι σας να εκφωνήσει ομιλίες), η οποία αναφέρει ξεκάθαρα στο περιοδικό «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα», αυτό το οποίο προσπάθησα να μεταδώσω.(Τεύχος 2, Ιούνιος 2009). Την πηγή μου αυτή θα έπρεπε να την έχω αναφέρει από την αρχή και σας ευχαριστώ που μου δίνετε το έναυσμα!
Σαφώς και όλα τα γύρω χωριά έχουν παρόμοιο κεφαλοδέσιμο μιας που είναι τόσο μικρές οι διαφορές που μας χωρίζουν, πράγμα που δείχνετε πως δεν καταλαβαίνετε!
Όσον αφορά την απόδοση του Κρανιδίου ως «ορεινό χωριό», να σας εκμυστηρευτώ πως το απέδωσα με αυτόν τον όρο για να αντιληφθεί ο θεατής πως είναι ένα μέρος που δεν βρέχεται από θάλασσα! Εγώ πάντως κατάγομαι και ζω σε χωριό και θαρρώ πως όλοι οι πρόγονοι μας στα χρόνια της «πιέτας» ,ζούσαν σε χωριά του τωρινού Δήμου μας. Γνωρίζω πολύ καλά την πρωτεύουσα του Δήμου μας και δεν χρειάζομαι γεωγραφικές υποδείξεις.
Εύχομαι και ελπίζω να ξεκαθάρισα αυτό το θέμα.
Επιπροσθέτως, να σας ενημερώσω πως η Χορευτική Ομάδα που εδρεύει στο Κρανίδι, ονοματίζεται ως Χορευτική Ομάδα Δήμου Ερμιονίδας και όχι Χορευτική Ομάδα Ερμιονίδας όπως την αποκαλείτε. Αφού συμπορεύεστε μαζί αρμονικά και διαφημίζετε την επαρχία μας, θα έπρεπε να γνωρίζετε την σωστή ονομασία του φορέα.
Τέλος, θα ήθελα να σας εκφράσω την βαθιά μου λύπη για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίσατε να μου εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας και ειλικρινά πιστεύω πως μια τηλεφωνική ή μια κατ’ ιδίαν επικοινωνία για τα λεγόμενά μου, που σας έθιξαν, θα αποτελούσε μια πιο τίμια και πιο ηθική παρέμβαση από μέρους σας. Ίσως όμως να είναι αυτό το τίμημα για έναν νέο άνθρωπο(όπως αναφέρατε κι εσείς) που ασχολείται με την παράδοση που επιθυμείτε διακαώς να διαφυλάξετε.
Σας ευχαριστώ!
Υ.Γ. (1): Δεν αυτοχαρακτηρίστηκα ποτέ ως λαογράφος ούτε ως ειδικός της παράδοσης. Όσοι με γνωρίζουν, το ξέρουν καλά. Η παράδοση και ο πολιτισμός ανήκουν σε όλους και λίγο περισσότερο σε εκείνους που υπηρετούν τις αξίες αυτές, με σεβασμό, σεμνότητα κι ανιδιοτέλεια. Όλοι εκείνοι που υπηρέτησαν την παράδοση χωρίς τα τελευταία τρία συστατικά, τους πέταξε το σύστημα έξω ακόμα κι όταν εκείνοι διατέλεσαν σε πόστα καθοριστικής σημασίας εκπροσωπώντας θεσμικά τον Δήμο μας.
Υ.Γ. (2): Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι συνεργάτες μου ακόμα κι οι μαθητές μου, με συμβουλεύουν να ασχολούμαι με την δουλειά μου γιατί είναι κάτι που κάνω καλά, γιατί της δίνω αγάπη. Εσείς αρκεστείτε (εκτός από τις υπόλοιπες λαμπρές σας δράσεις, που δεν τις αμφισβητώ) να σχολιάζετε το έργο και τα λεγόμενα των άλλων.
Υ.Γ. (3): Στη σελίδα της Χορευτικής (μας) Ομάδας Ερμιόνης, δεν θα δημοσιοποιηθεί η παρούσα απάντηση, ούτε στα τοπικά μέσα, μιας που προτιμούμε να διαφημίζουμε τις πραγματικές ομορφιές του τόπου μας με τον τρόπο που τις αναδεικνύουμε και όχι να ευτελίζουμε έναν φορέα που προσπαθεί να προάγει την παράδοση της μικρής μας κοινωνίας με πρωτεύουσα το Κρανίδι, το οποίο πολύ αγαπώ και νιώθω πως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε!
Σε περίπτωση που μου απαντήσετε δημόσια, δεν θα ξανά μπω στη διαδικασία. Σας ευχαριστώ και πάλι!
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια