Page Nav

HIDE

Hide Top Headline

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

preppers: Οι «έγκλειστοι» που ετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου και τον κορονοϊό

Για πολλά χρόνια ήταν οι γραφικοί ή ακόμα κι οι τρελοί της κοινωνίας, ωστόσο η έλευση του κορονοϊού έχει κάνει ολοένα και περισσότερους ανθρ...Για πολλά χρόνια ήταν οι γραφικοί ή ακόμα κι οι τρελοί της κοινωνίας, ωστόσο η έλευση του κορονοϊού έχει κάνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, οπαδούς του prepping.
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει, κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ήδη προετοιμασμένοι εδώ και καιρό, όχι μόνο για τον Covid-19, αλλά για το... τέλος του κόσμου! Είναι οι preppers
Οι άνθρωποι που έχουν προετοιμαστεί για κάθε είδους καταστροφή. Στα υπόγεια των σπιτιών τους, μπορεί να βρει κάποιος δεκάδες ράφια φορτωμένα με όλα τα είδη πρώτης ανάγκης: Από ζυμαρικά και κονσέρβες μέχρι κουβέρτες, φακούς ακόμα και ζωντανές κότες!
Γενικότερα, έχουν υιοθετήσει την ιδέα της «προετοιμασίας», η οποία συνήθως εφαρμόζεται στις έκτακτες καταστάσεις μεγάλων καταστροφών, όπως είναι ένας σεισμός ή ένας τυφώνας. Μερικούς μήνες πίσω, όλο αυτό θα μας ακουγόταν σχεδόν... παρανοϊκό, ωστόσο ο κορονοϊός δεν έχει αλλάξει μόνο τον τρόπο ζωής αλλά ενδεχομένως και τον τρόπο σκέψης μας.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλο και περισσότεροι... απλοί πολίτες έχουν στραφεί προς τους preppers, ώστε να μάθουν όσα πρέπει να πράξουν για να επιβιώσουν! Η συγκεκριμένη αύξηση στη ζήτηση έχει κάνει το prepping μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση, καθώς οι πιο οργανωμένοι preppers πουλούν όλα τα απαραίτητα εφόδια μέσα από τα eshop που διατηρούν.

Οι preppers και το σκεπτικό τους
Η συντέλεια του κόσμου ήταν ανέκαθεν ένα θέμα που απασχολούσε την ανθρωπότητα. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει προβλέψεις με συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις οποίες θα ερχόταν το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Εν αντιθέσει με όλα αυτά οι preppers δεν περιμένουν κάποια συγκεκριμένη μέρα ή κάποια συγκεκριμένη καταστροφή. Σύμφωνα με το δικό τους σκεπτικό, τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Από το να χτυπήσει τη γη ένας γιγάντιος μετεωρίτης, μέχρι να γίνει ένας πυρηνικός πόλεμος, κι από την κατάρρευση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος μέχρι το να ξεσπάσει μια πανδημία. Το τελευταίο δεν ακούγεται και τόσο... τρελό πλέον έτσι;
Φυσικά το κίνημα για την «προετοιμασία για το τέλος του κόσμου» δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν δημιουργήθηκε με την έλευση του Covid-19. Οι preppers έχουν ακόλουθους σε όλο τον πλανήτη και υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ, τουλάχιστον το 20% συμμετέχει σε κάποια ομάδα προετοιμασίας. Τα όσα αναφέρει η Τζέιν, ιδρύτρια της ομάδας «Pandemic Preps» στο Reddit που έχει σχεδόν 5000 μέλη, περιγράφει ακριβώς το σκεπτικό ενός prepper: «Η προετοιμασία στον πυρήνα του έχει να κάνει με την αυτοσυντήρηση. Ο prepper είναι ένας άνθρωπος που λαμβάνει μέτρα προκαταβολικά για να διασφαλίζει την οικονομική, φυσική και συναισθηματική ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του σε εποχές ακραίων δυσκολιών».

Επίσης, οι διαχειριστές της ομάδας «Preppers» του Reddit εξηγούν ότι:
«Το Prepping είναι να ΠΡΟετοιμάζεσαι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όχι να δημιουργείς ένα μικρό στοκ προϊόντων επειδή ξαφνικά χρειάζεσαι τρία κουτιά μάσκες για προσωπική χρήση. Κάθε φορά που συμβαίνει κάποιος σεισμός, τσουνάμι, τυφώνας ή τώρα στην περίπτωση του κοροναϊού η ομάδα μας κατακλύζεται από πανικόβλητα μηνύματα. Το ζήσαμε ξανά πριν χρόνια με τον SARS. Τότε είχαν δημιουργηθεί δεκάδες εξαιρετικές αναρτήσεις και σας ενθαρρύνω να τις διαβάσετε».
Σε αντίθεση με άλλα κινήματα, οι preppers δεν υποστηρίζουν την απόρριψη ενός τρόπου ζωής, ούτε εκφράζουν κάποια δυσπιστία απέναντι σε κάποια κυβέρνηση. Ουσιαστικά, επιθυμούν να είναι απλοί πολίτες που αναζητούν χρήσιμες πληροφορίες.

Το prepping έγινε παγκόσμια γνωστό

Η απήχηση που έχει το prepping αυξάνεται διαρκώς κι οι αιτίες «γεννιούνται» μέσα από τα... δεινά που καλείται να περάσει η ανθρωπότητα. Μια φυσική καταστροφή, όπως ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, μια οικονομική κρίση ή φυσικά μια πανδημία. Αυτό που ζούμε σήμερα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Το κίνημα έγινε παγκόσμια γνωστό μέσα από την εκπομπή του National Geographic «Doomsday Preppers», στην οποία παρουσιάζονταν άνθρωποι, οι οποίοι προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ερευνητές «το κίνημα της προετοιμασίας δεν αποτελεί κάποια περιθωριακή υποκουλτούρα αλλά ένα συνηθισμένο φαινόμενο με αυξητικές τάσεις που οδηγείται όχι από παραλογισμούς, αλλά από την ανάγκη προφύλαξης και προετοιμασίας που δημιουργείται στον κόσμο όταν ζει σε μόνιμη κρίση».

Η προνοητικότητα έγινε επιχείρησηΌπως αναφέραμε πιο πάνω, αρκετοί οργανωμένοι preppers έχουν μετατρέψει την προνοητικότητα τους σε επιχείρηση. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Νάντερ Κνόμπεν από την Ολλανδία, ο οποίος διατηρεί eshop κι όπως αναφέρει στόχος του είναι ο κόσμος «να εξαρτάται λιγότερο από τρίτους, όπως η κυβέρνηση». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος στο σπίτι του έχει προμήθειες για τρεις μήνες! Μεταξύ άλλων 84 λίτρα καθαρού νερού, ζωντανές κότες, κουτί πρώτων βοηθειών και βενζίνη για το αυτοκίνητο του. Φυσικά όλα αυτά τα διαθέτει και στο ηλεκτρονικό του κατάστημα.
Παρόμοιο eshop διατηρεί στη Μεγάλη Βρετανία κι ο Λίνκολν Μάιλς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι πωλήσεις του είναι 20 φορές περισσότερες από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Μάλιστα, έχει προσλάβει επιπλέον προσωπικό που δουλεύει ακόμα και τις νύχτες επί επτά ημέρες την εβδομάδα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Οι preppers στην Ελλάδα κι οι διάσημοι
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά στους preppers, οι οποίοι έχουν τη δική τους ιστοσελίδα μέσω της οποίας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες. Με αφορμή την πανδημία και την έλλειψη μασκών αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι περισσότεροι Preppers είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα πάντα, από ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έως μαζικές πραγματικές εξόδους. Όμως, συχνά συμβαίνει να μην είναι πάντα έτοιμοι να χειριστούν εστίες ασθενειών ή άλλους σοβαρούς κινδύνους μετάδοσης μέσω της ατμόσφαιρας. Εάν υπάρχει επιδημία ή κάποια άλλη καταστροφή, πρέπει να είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας με ποιοτικές μάσκες επιβίωσης. Αυτό είναι αρκετά υψηλό καθήκον, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μεταβλητές που πρέπει να λάβετε υπόψη σε μια κατάσταση επιβίωσης. Οι Preppers όμως καθίστανται τυχεροί, γιατί μια καλή μάσκα σωματιδίων μπορεί να βοηθήσει να προστατευθούν από μια μεγάλη ποικιλία αιωρούμενων σωματιδίων που μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία όλων».
Στην κοινότητα των preppers ανήκουν και αρκετοί διάσημοι, όπως είναι η Τζέιμι Λι Κέρτις κι η Ρόντα Ράουζι. Η γνωστή MMAer και μέλος του WWE, μάλιστα, είναι φανατική με τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής και ζει με τον σύζυγο της σε μια φάρμα στη Νότια Καλιφόρμια, όπου μεγαλώνουν πρόβατα και κότες και προσπαθούν να είναι πλήρως ανεξάρτητοι.
Η Ράουζι έχει μιλήσει πολλές φορές για το πόσο σημαντικό είναι να ξέρουν οι άνθρωποι πως να συντηρούν τον εαυτό τους και να γίνονται ολοένα και λιγότερο εξαρτώμενοι, ώστε να μην βασίζονται στα Super Market που μπορεί εύκολα να κλείσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια