Page Nav

HIDE

Hide Top Headline

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Ψηφιακό διαβατήριο: το σχέδιο για τα ταξίδια το 2021

Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει ένα νέο ψηφιακό διαβατήριο που μπορεί κάλλιστα να γίνει μια από τις πιο σημαντικές...Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει ένα νέο ψηφιακό διαβατήριο που μπορεί κάλλιστα να γίνει μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές του 2021.
Στόχος της είναι να αποτελέσει μια κεντρική πηγή πληροφοριών για τις ταξιδιωτικές απαιτήσεις και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid-19, καθώς και ένα επίσημο εργαλείο που θα περιέχει τα αποτελέσματα των τεστ (ή τη βεβαίωση εμβολιασμού, αργότερα) και θα επιδεικνύεται κατά το check-in και σε συνοριοφύλακες σε όλο τον κόσμο.
Εάν εφαρμοστεί επιτυχώς, θα λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ταξιδιών στην εποχή της πανδημίας: τη σύγχυση γύρω από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να ταξιδέψει κάποιος σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και το κατά πόσον τα πιστοποιητικά που διαθέτει ο κάθε ταξιδιώτης θεωρούνται «επίσημα» στη χώρα που θα προσγειωθεί.
Το να γίνει κάτι τέτοιο με τρόπο που να ικανοποιεί τους περισσότερους ταξιδιωτικούς πάροχους και τις αρχές ελέγχου των συνόρων είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο. Όμως, αν καταστεί δυνατό να εφαρμοστεί, αυτό το ψηφιακό διαβατήριο (ή κάποια παρόμοια εφαρμογή) μπορεί να είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν το 2021.

Πώς θα χρησιμεύει το ταξιδιωτικό διαβατήριο;
H Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (Ιnternational Αir Τransport Αssociation – IATA) περιγράφει τις λειτουργίες του ταξιδιωτικού διαβατηρίου ως εξής:

«Η ενημέρωση των επιβατών σχετικά με το ποια τεστ, εμβόλια και άλλα μέτρα που απαιτούνται πριν από το ταξίδι, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πού μπορούν να κάνουν τεστ δίνοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να μοιράζονται τα αποτελέσματα και τη βεβαίωση εμβολιασμού με επαληθεύσιμο, ασφαλή και προστατευμένο τρόπο είναι το κλειδί στο να νιώσουν οι κυβερνήσεις ασφάλεια να ανοίξουν τα σύνορα».

Το διαβατήριο που σχεδιάζει η ΙΑΤΑ. © ΙΑΤΑ

Η IATA επισημαίνει ότι η υποδομή για αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από κυβερνήσεις, αεροπορικές εταιρείες, εργαστήρια και ταξιδιώτες. Ολοι πρέπει να είναι σε θέση να νιώθουν εμπιστοσύνη ότι το διαβατήριο είναι ασφαλές, ότι τα προσωπικά στοιχεία προστατεύονται και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν στην επισημότητα και νομιμόμητά του.
Τελικός στόχος είναι η διευκόλυνση περισσότερων ταξιδιών ακόμη και όσο ο Covid-19 υπάρχει ακόμα στις ζωές μας – αν και υπάρχει η ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται η εξάπλωση θα συνεχίσει να μειώνεται.

Προσπάθεια για να μπει ένα τέλος στη σύγχυση
Τα ταξίδια φέτος ήταν χαοτικά και προκαλούσαν σύγχυση σε ταξιδιώτες και αρχές. Κάθε χώρα, πολιτεία και περιφέρεια φαίνεται να έχει τους δικούς της κανόνες και κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει για το ποια είναι η καλύτερη στρατηγική. Πέραν τούτου, οι κανόνες αλλάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Μερικά κράτη επιβάλλουν πιο αυστηρούς περιορισμούς, ενώ άλλα «χαλαρώνουν» τους ήδη υπάρχοντες. Καθώς οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν χθες, αυτή η κατάσταση ενδέχεται να γίνει χειρότερη.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω του Covid προκάλεσαν σύγχυση. © Shutterstock

Αναλογιστείτε το τεράστιο έυρος στα αποτελέσματα των τεστ ανίχνευσης του Covid-19 (τα οποία ενδέχεται να αποσταλούν με email, μέσω μηνύματος στο κινητό ή να εκτυπωθούν) και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις περίπλοκες απαιτήσεις καραντίνας που αλλάζουν κάθε εβδομάδα.
Εάν υπήρχε ένα λογισμικό που προσέφερε επαληθευμένες, ενημερωμένες πληροφορίες τόσο στον ίδιο τον ταξιδιώτη όσο και στις χώρες υποδοχής για την κατάσταση υγείας του -συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία -θα μπορούσε να είναι επαναστατικό τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αρχές. Αυτό γίνεται ακόμη επιτακτικό καθώς κατά τη διάρκεια του 2021 θα υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν το εμβόλιο και άλλοι που δεν θα το επιλέξουν και το ποια εμβόλια είναι «αποδεκτά» σε κάθε χώρα είναι κάτι που μεταβάλλεται συνεχώς.

Ασφάλεια
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για το ψηφιακό διαβατήριο είναι ότι η ΙΑΤΑ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την αποκεντρωμένη τεχνολογία της blockchain για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων που θα μπορούσε να παραβιαστεί και να δώσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.
Αυτό φαίνεται να είναι ένα καλό σημάδι ότι τα άτομα που χειρίζονται αυτήν την τεχνολογία είναι προσεχτικοί και δεν διατίθενται να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα εκθέτει ιδιωτικά δεδομένα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η ευρεία υιοθέτηση της εφαρμογής προϋποθέτει ότι όλα τα «συνεργαζόμενα μέλη» θα είναι 100% σίγουρα για την ασφάλεια της.


Ακόμη και αν τα πράγματα κυλήσουν σχετικά ομαλά, οι διεθνείς επιβάτες ενδέχεται να χρειαστεί να κατεβάσουν μια άλλη εφαρμογή και να εγγραφούν με ένα νέο προφίλ πριν να πραγματοποιήσουν κάποια άλλη πτήση © Shutterstock


Ανταγωνισμός
Το καλύτερο σενάριο θα είναι το ταξιδιωτικό να γίνει η βασική επιλογή που θα χρησιμοποιείται από τις αεροπορικές εταιρείες και τις αρχές σε όλο τον κόσμο. Οσο καλύτερη θα γίνεται η κατάσταση διασυνοριακά, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους.
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ανταγωνιστές, όπως το CommonPass από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο ανταγωνισμός είναι καλός, αρκεί να μην προκαλέσει σύγχυση. Σε αυτήν την περίπτωση η καλύτερη κατάληξη θα είναι να προκύψει ένας πολύ ξεκάθαρος «νικητής».
Όμως, είναι εξίσου πιθανό ορισμένες χώρες να προτιμήσουν τοπικές επιλογές, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες να αναθέσουν συμβάσεις σε ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους και ούτω καθεξής.
Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να ανακύψουν ερωτήματα σχετικά με το ποιες εφαρμογές είναι πραγματικά νόμιμες και ποιες όχι. Μπορεί επίσης να υπάρξει σύγχυση σχετικά με το ποια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πού.
Ακόμη και αν τα πράγματα κυλήσουν σχετικά ομαλά, οι διεθνείς επιβάτες ενδέχεται να χρειαστεί να κατεβάσουν μια άλλη εφαρμογή και να εγγραφούν με ένα νέο προφίλ πριν να πραγματοποιήσουν κάποια άλλη πτήση. Αυτό θα περιόριζε την αποτελεσματικότητα των ταξιδιωτικών διαβατηρίων και θα μείωνε τη ζήτηση για ταξίδια.
Και όμως, ακόμη και αυτό θα ήταν ακόμη καλύτερο από αυτό που βιώνουμε σήμερα. Η διεθνής παρουσία και η συνάφεια της ΙΑΤΑ με τον κλάδο των αερομεταφορών την καθιστά ικανή να προωθήσει αυτό το ταξιδιωτικό διαβατήριο ως πρότυπο για όλους.
Το πιλοτικό project έχει προγραμματιστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους και αρχική του εφαρμογή θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια