Page Nav

HIDE

Hide Top Headline

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Πώς το lockdown επηρεάζει την αντίληψη μας για τον χρόνο

«Αισθάνεστε ότι το 2020 διήρκεσε αιώνες; Μήπως μπήκατε σε lockdown και δεν μπορείτε να θυμηθείτε πώς ξοδεύατε τον χρόνο σας όταν δεν ζούσατε...«Αισθάνεστε ότι το 2020 διήρκεσε αιώνες; Μήπως μπήκατε σε lockdown και δεν μπορείτε να θυμηθείτε πώς ξοδεύατε τον χρόνο σας όταν δεν ζούσατε κάτω από τους περιορισμούς του Covid-19; Δεν είστε μόνοι», αναφέρει η Ρουθ Ογκντεν, ανώτερη λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Για πολλούς, το 2020 ήταν η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν την αίσθηση του χρόνου εξαιτίας της αναταραχής της πανδημίας.
Αντικειμενικά, ο χρόνος περνά με σταθερό, γραμμικό ρυθμό. Υποκειμενικά, ωστόσο, η κλεψύδρα του χρόνου γεμίζει και αδειάζει ανάλογα με τις δραστηριότητες και τα συναισθήματά μας.
Μερικές φορές «τρέχει» υπερβολικά γρήγορα και άλλες σχεδόν «σταματά».
Αυτό υποστηρίζεται από μια έρευνα της Ρουθ Ογκντεν τον Απρίλιο, μέσω της οποίας διερεύνησε πώς οι πρώτοι μήνες της πανδημίας επηρέασαν την εμπειρία των ανθρώπων σχετικά με το πέρασμα του χρόνου.

Για πολλούς, το 2020 ήταν η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν 
την αίσθηση του χρόνου. © Shutterstock

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόσο γρήγορα αισθάνονταν ότι περνούσε ο χρόνος κατά τη διάρκεια του lockdown, σε σύγκριση με «κανονικές» συνθήκες.

Τα πάντα ρεί;
Η έρευνα διεξήχθη σε 604 άτομα, εξετάζοντας το πως ένιωσαν να περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες σε σύγκριση με το διάστημα πριν το lockdown. Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση τους, την οικογενειακή τους ζωή και το πόσο απασχολημένοι ήταν.
Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να επηρέασαν σημαντικά την αντίληψη τους για τον χρόνο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε μια σημαντική «παραμόρφωση» του χρόνου κατά τη διάρκεια του lockdown, με το 80% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ένιωσαν ότι κυλούσε διαφορετικά.
Ομως, το lockdown δεν επηρέασε την αντίληψη των ανθρώπων για το χρόνο με τον ίδιο τρόπο. Αντιθέτως, ο χρόνος φάνηκε να κυλάει πιο γρήγορα για το 40% των ανθρώπων και πιο αργά για το υπόλοιπο 40%.
Γιατί συνέβη αυτό; Η ανάλυση δείχνει ότι η αντιληπτή ταχύτητα του χρόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάστηκε από την ηλικία του ατόμου, το πόσο ικανοποιημένο ήταν από το επίπεδο κοινωνικής αλληλεπίδρασης, πόσο άγχος είχε και πόσο απασχολημένο ήταν.

Η αντίληψη του χρόνου κατά τη διάρκεια του lockdown επηρεάστηκε από το πόσο ικανοποιημένοι ήταν οι άνθρωποι από το επίπεδο κοινωνικής αλληλεπίδρασης τους. © Shutterstock

Σε γενικές γραμμές, οι μέρες πέρασαν γρηγορότερα για τους νέους που είχαν υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ήταν απασχολημένοι και είχαν χαμηλά επίπεδα άγχους. Το αντίθετο συνέβη για τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα εκείνους άνω των 60 ετών, οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι από την κοινωνικής τους αλληλεπίδραση, αγχωμένοι και δεν είχαν με κάτι να ασχοληθούν.
Παρόμοια μοτίβα παρατηρήθηκαν για την υποκειμενική ταχύτητα με την οποία περνούσαν οι εβδομάδες.
Μια δεύτερη – μη δημοσιευμένη – μελέτη της Ογκντεν κατά τη διάρκεια του lockdown τον Νοέμβριο αποκάλυψε ότι, από τα 851 άτομα που ερωτήθηκαν, περισσότερο από το 75% βίωσε μια παραμόρφωση της αίσθησης του χρόνου και το 55% ανέφερε ότι η έναρξη του πρώτου lockdown έμοιαζε σαν να είχε συμβεί πάνω από οκτώ μήνες πριν.
Στο δεύτερο lockdown ο χρόνος έμοιαζε να κυλάει με πιο αργούς ρυθμούς λόγω της αυξημένης απομόνωσης, της έλλειψης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και των μεγαλύτερων ποσοστών πλήξης.
Μελέτες που διεξήχθησαν στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αργεντινή δείχνουν επίσης ότι το lockdown μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του κόσμου για τον χρόνο.

Στο δεύτερο lockdown, ο χρόνος έμοιαζε να κυλάει με πιο αργούς ρυθμούς. © Shutterstock

Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και την Ιταλία ο χρόνος κατά τη διάρκεια του lockdown φαίνεται να κυλούσε πιο αργά για τους περισσότερους ανθρώπους. Οπως διαπιστώθηκε και με την έρευνα της Ογκντεν, η πλήξη έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αίσθηση επιβράδυνσης του χρόνου σε αυτές τις δύο χώρες.

Συναισθήματα και χρόνος
Γιατί όμως το να είναι κάποιος μεγαλύτερος, το να βαριέται, να έχει άγχος και να μην είναι ικανοποιημένος από τις κοινωνικές του επαφές κάνει τον χρόνο να περνά πιο αργά; Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί.
Σε αντίθεση με άλλες αισθήσεις, δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο όργανο για την αντίληψη του χρόνου. Αντίθετα, ο χρόνος βιώνεται μέσω άλλων αισθητηριακών εισόδων, όπως η όραση και η ακοή – και αυτό καθιστά δύσκολο να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο τον επεξεργάζεται ο εγκέφαλος.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι όταν κάποιος βαριέται και είναι κοινωνικά απομονωμένος του «περισσεύει» μεγάλη γνωστική χωρητικότητα, την οποία χρησιμοποιεί για να αυξήσει την παρατήρηση του χρόνου. Η αυξημένη παρατήρηση τον κάνει έτσι να αισθάνεται ότι ο χρόνος περνά πιο αργά από το κανονικό, απλά επειδή τον «παρατηρεί» περισσότερο.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι συναισθηματικές συνέπειες του lockdown άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον χρόνο.
Συγκεκριμένα, τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την απομόνωση, την πλήξη, τη λύπη και το άγχος μπορεί να συνέβαλαν στην αίσθηση της επιβράδυνσης του χρόνου. Ωστόσο, οι ασυνεπείς επιπτώσεις της κατάθλιψης και του άγχους που καταγράφονται στις μελέτες δείχνουν ότι η επίδραση του συναισθήματος στο χρόνο είναι περίπλοκη.
«Τι γίνεται λοιπόν το 2021; Θα ανακτήσει ο χρόνος τον κανονικό ρυθμό του;» διερωτάται η Ρουθ Ογκντεν.
«Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε την αναμονή. Το να είμαστε απασχολημένοι, να ελαχιστοποιούμε το άγχος και να συμμετέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση μπορούμε θα βοηθήσει το ταξίδι πίσω στην κανονικότητα να περάσει πιο γρήγορα», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια