Page Nav

HIDE

Hide Top Headline

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

O διαβολικός «αντί-Αη Βασίλης» των Χριστουγέννων

Ακούγοντας το ραδιόφωνο τα Χριστούγεννα είναι λίγο δύσκολο να ακούσετε τραγούδια που υμνούν τον Κράμπους: ένα πλάσμα μισό-τράγος, μισό-δαίμο...


Ακούγοντας το ραδιόφωνο τα Χριστούγεννα είναι λίγο δύσκολο να ακούσετε τραγούδια που υμνούν τον Κράμπους: ένα πλάσμα μισό-τράγος, μισό-δαίμονας, το οποίο κυριολεκτικά «δέρνει» τα «κακά παιδιά» τα Χριστούγεννα.
Ο Κράμπους δεν είναι ολοκληρωτικά αποκύημα της φαντασίας: έχει κέρατα και μαύρα μαλλιά, μεγάλους κυνόδοντες και μεγάλη γλώσσα. Ο αντί-«Αη Βασίλης» Κράμπους κουβαλάει αλυσίδες, κουδούνια και μεγάλα κλαδιά, με τα οποία τις «βρέχει» στα άτακτα παιδιά και τα «παίρνει» μαζί του στον «κάτω κόσμο»
Στην καθολική παράδοση, ο Άγιος Νικόλας είναι ο προστάτης των παιδιών. Γιορτάζει στις αρχές Δεκεμβρίου, το οποίο έδωσε περισσότερη βάση σε όσους τον συνδέουν με την γιορτή του Yule. Πολλοί ευρωπαϊκοί πολιτισμοί όχι μόνο έχουν υιοθετήσει τον καλοκάγαθο Αγιο Νικόλα ως μία μορφή καλοσύνης και ευγένειας, αλλά φοβούνται και την «κακή» του πλευρά. Σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας και της Αυστρίας οι άνθρωποι τρέμουν στο άκουσμα του Κράμπους, ενώ άλλες γερμανικές περιφέρειες κρατούν την παράδοση των Belsnickle και Knecht Ruprecht, γενειοφόρων ανδρών που τιμωρούν τα άτακτα με παιδιά με βέργες. Η Γαλλία έχει τους Hans Trapp και Pere Fouettard, ενώ στην Ολλανδία η παράδοση των Zwarte Piet είναι αρκετά αμφιλεγόμενη και έχει οδηγήσει σε διαμάχες.


Ο Κράμπους δεν είναι ολοκληρωτικά αποκύημα της φαντασίας: έχει κέρατα και μαύρα μαλλιά, μεγάλους κυνόδοντες και μεγάλη γλώσσα. © Shutterstock

Το όνομα του Κράμπους (Krampus) προέρχεται από τη γερμανική λέξη krampen που σημαίνει το νύχι και σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία είναι γιος του θεού Χελ. Το θρυλικό τέρας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και με πλάσματα από την ελληνική μυθολογία όπως οι σάτυροι και οι φαύνοι.
Ο θρύλος του Κράμπους έχει τις ρίζες του στην αρχαία χριστιανική παράδοση στη Γερμανία, όπου οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούσαν στις αρχές Δεκεμβρίου. Δημιουργήθηκε ως το «αντίπαλον δέος» του Αη Βασίλη (ή Αη Νικόλα στη γερμανική κουλτούρα), ο οποίος αντάμειβε τα παιδιά με γλυκά. Αντίθετα, ο Κράμπους, «χτυπούσε» τα άτακτα παιδιά, τα έβαζε μέσα σε ένα σακί και τα μετέφερε στη σπηλιά του.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κράμπους εμφανιζόταν στην πόλη στις 5 Δεκεμβρίου, μέρα γνωστή ως Krampusnacht ή η Νύχτα του Κράμπους. Την επόμενη μέρα, στις 6 Δεκεμβρίου που είναι του Αγίου Νικολάου, τα παιδιά έβγαιναν στο κατώφλι του σπιτιού τους για να δουν αν το παπούτσι που είχαν αφήσει έξω τη νύχτα περιείχε κάποιο δώρο (ως ανταμοιβή για την «καλή» τους συμπεριφορά) ή ένα ξύλο (ως τιμωρία για την «κακή» τους συμπεριφορά).
Στις πιο σύγχρονες εκδοχές του Κράμπους σε Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Τσεχία, πρωταγωνιστούν κυρίως μεθυσμένοι άνδρες που έχουν ντυθεί διάβολοι και καταλαμβάνουν τους δρόμους των πόλεων «κυνηγώντας» τον κόσμο.


Ο θρύλος του Κράμπους έχει τις ρίζες του στην αρχαία χριστιανική παράδοση στη Γερμανία, όπου οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούσαν στις αρχές Δεκεμβρίου. © Shutterstock

Γιατί λοιπόν τόσοι πολιτισμοί είχαν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν έναν δαίμονα, ένα παγανιστικό τέρας για να τρομάζουν τα παιδιά; Η πιο ασφαλής απάντηση είναι ότι ο Κράμπους είναι ένας τρόπος σύνδεσης με τις πιο ζωώδεις πτυχές του ανθρώπου. Τέτοιου είδους παρορμήσεις ίσως να υποδηλώνουν την ύπαρξη «μίας διπλής ταυτότητας» λέει ο Αντόνιο Καρνέϊρο, ο οποίος μελετά τη γενικευμένη επάνοδο των παγανιστικών παραδόσεων. Ο άνθρωπος που ντύνεται σαν ένα τέρας «αποκτά ένα μυστήριο», προσθέτει.
Η παράδοση του Κράμπους έχει γνωρίσει ισχυρές αντιστάσεις μέσα στα χρόνια. Η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε τις ανήθικες γιορτές του Κράμπους, ενώ οι Ναζί θεωρούσαν ότι ήταν δημιούργημα των Σοσιαλδημοκρατών.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αναβίωση της παράδοσης, κυρίως λόγω της αύξησης των ανθρώπων που βαριούνται τα «κλασικά» Χριστούγεννα και ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να τα γιορτάσουν.
Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι αρχίζουν να «αγκαλιάζουν» τη σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων μέσα από ταινίες και επεισόδια σε τηλεοπτικές σειρές αφιερωμένα στον Κράμπους. Παράλληλα διοργανώνονται και πάρτι στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Ορλεάνη και άλλες μεγάλες αμερικανικές πόλεις με κεντρική θεματολογία την παράδοση του Κράμπους.
Η Αυστρία έχει αρχίσει να «εμπορευματοποιεί» την σκληρή περσόνα του Κράμπους, πουλώντας σοκολάτες, μικρές φιγούρες και «συλλεκτικά κέρατα». Αρκετοί παραπονιούνται ότι με αυτόν η παράδοση του Κράμπους γίνεται πολύ εμπορική και χάνει «τη σκοτεινή της πλευρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια